İran’da saçları gözüküyor diye İran Ahlak polisleri tarafından işkence ile katledilen Jina Mahsa Amini’ye ilişkin devam eden protesto gösterileri ilk meyvesini verdi ve molla rejimi İrşad Devriyelerini lağvederek ilk büyük geri adımı attı.

İran İslam Cumhuriyeti’ne bağlı İrşat Devriyeleri tarafından saçları gözüküyor diye sokak ortasında öldüresiye dövülen, ardından götürüldüğü polis merkezinde gördüğü ağır işkenceler sonucunda hastaneye kaldırılan ardından da hayatını kaybeden Jina Mahsa Amini’ye ilişkin yaklaşık 3 aydır devam eden gösterilerde yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, İran halkı ise gün geçtikçe protestoları sahiplenerek katılım sağlamıştı. Mollaların sokaklarda dolaşamaz hale geldiği İran’da gösteriler esnasında yüzlerce gösterici hayatını kaybetmiş, onlarcası idama mahkum edilmiş, yüzlercesi de gözaltına alınarak götürüldükleri merkezlerde ağır işkencelere maruz kalmışlardı.

Molla rejiminden ilk büyük geri adım

Yazar Arif Keskin’in sosyal medya hesabından paylaştığı bilgiye göre İran İslam Cumhuriyeti, İran genelinde başlayan gösterilerin başladığı tarihten buyana ilk büyük geri adımını atarak İrşad Devriyelerini lağvettiği bilgisini paylaştı. Keskin, bunun devamının da geleceğini ekliyor.

İrşad Devriyeleri nedir?

İrşat Devriyesi, Moda Polisi veya Ahlak Polisi olarak da isimlendirilir. Çoğunlukla kadınların kılık kıyafet kurallarına göre uygun giyinip giyinmediğini kontrol etseler de kimi zaman erkeklerin kılık kıyafetlerini de denetledikleri görülmektedir. Kılık kıyafet kurallarına göre "uygunsuz" giyinen kadınları tutuklamak amacıyla 2005 yılında kurulmuştur. Ahlak Polisi, bir çeşit yardımcı kolluk görevi görmektedir.

Ne yapar?

İran ahlak polisi devriyelerin genellikle, alışveriş merkezleri, meydanlar ve metro istasyonları gibi halkın yoğun bir şekilde bulunduğu kamusal yerlerde gerçekleştirir. Buralarda kötü örtülmüş başörtülüleri izleme hakkına sahiptirler. Kurallara göre örtünmeyenleri durdurmak ve alıkoymak için çarşaflı kadınların eşlik ettiği erkek görevliler görev yapmaktadır. Kurallara göre örtünmeyen kadınlar bir ıslahevine veya karakola götürülürler. Burada nasıl giyinecekleri konusunda kendilerine ders verilir. Ardından serbest bırakılmaları için babaları, eşleri veya erkek kardeşlerinin karakola gelmeleri gerekmektedir. Yapılan başvuru sonucunda genellikle aynı gün serbest bırakılırlar.

Editör: İdris YILMAZ