Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyurdu. Özvar, vakıf üniversitelerinin de devlet üniversitelerinde olduğu gibi ikinci öğretim programlarını kaldırarak, istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürüleceğini belirtti. Mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme ve bazı temel bilim programlarının kontenjanlarının da azaltılacağını ifade etti.

"Erişilebilir ve Kapsayıcı Yükseköğretim Sistemi"
Toplantının açılışında konuşan Özvar, nitelikli yükseköğretime adil erişim sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı. Devletin yükseköğretime yaptığı yatırımlar sayesinde üniversitelerde bu yıl 1 milyonu aşkın kontenjan oluşturulduğunu belirten Özvar, bu talebe doğru politikalarla yanıt vermenin öncelikleri arasında olduğunu söyledi.

TYÇ Logosu ve Uluslararası Avantajlar
Özvar, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu'nun bu yıl ilk kez Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacağını belirtti. Şu an 109 üniversitenin 898 programının TYÇ Logosunu kullanma hakkına sahip olduğunu söyleyen Özvar, bu logonun uluslararası bazı avantajlar sağladığını ve mezunların diplomalarının yurt dışında daha hızlı tanınmasını mümkün kıldığını ifade etti.

Küresel Kaos: CrowdStrike Güncellemesi Dünyayı Nasıl Felç Etti? Küresel Kaos: CrowdStrike Güncellemesi Dünyayı Nasıl Felç Etti?

Kontenjan Azaltımı ve İstihdama Duyarlılık
Özvar, istihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azaltma kararı aldıklarını belirtti. Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına "ikinci üniversite" kapsamında sadece 35 yaş üstü öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini açıkladı. Bu kararın, öğretmenlik mesleği başta olmak üzere istihdam dengesini gözetmek amacıyla alındığını vurguladı.

Eğitim ve Destekler
Özvar, ikinci öğretim programlarının kapatılmasının ardından istihdama duyarlı programların artırılacağını belirtti. Bu süreçte öğrencilere yönelik eğitim ve desteklerin de devam edeceğini, yeni programların geleceğin mesleklerine uygun şekilde düzenleneceğini ifade etti.

Editör: İdris YILMAZ