İhmaller zinciri küçük Muammer’in hayatına mal oldu

Karayolları (KGM) ve yetkili kurumların ihmali yüzünden minik bedenler canlarından oluyor. Henüz bir kaç gün önce bir ilk okul öğrencisi bir aracın çarpması sonucu canından oldu.

Abone Ol

Muhittin BOTAN-Ayhan DEMİR

VAN-Geçtiğimiz günlerde bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Muammer Erdoğan’ın bir dizi ihmaller zincirine kurban gittiği öğrenildi. Küçük Muammer’in babası Nihat Erdoğan, çocuğunun ihmaller zincirine kurban gittiğini belirtirken, ihmali bulunanların hesap vermesi gerektiğini söyledi. Eğitim Sen Şube Başkanı Murat Atabay ise taşımalı sistemde yaşanan ihmallere daha öncesinden dikkat çekmelerine rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını kaydetti.

Van’ın Çaldıran İlçesi 3 Nisan Anadolu Lisesi öğrencisi Muammer Erdoğan geçtiğimiz günlerde elim bir trafik kazası sonucunda hayatını yitirdi. Konuya ilişkin Van’ın Çaldıran ilçesine giderek hem aileyi ziyaret eden hem de kazanın geçtiği yerde bir takım incelemelerde bulunan Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay ve beraberindeki heyet, 3 Nisan Anadolu Lisesi idaresi ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

İhmaller zinciri küçük Muammer’i hayattan kopardı

Konuya ilişkin Ajans65 TV kameralarına açıklamalarda bulunan küçük Muammer’in babası Nihat Erdoğan, yaşanan kazada ciddi ihmallerin olduğunu, ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Karayolları tarafından gerekli önlemlerin almadığını kaydederek, “yaşanan ihmaller sonucunda çocuğumu kaybettim. Hatası olan her kesin hesap vermesi gerekiyor ki, benim gibi başkalarının da canı yanmasın. Benim çocuğum kurban gitti, başkalarının çocuğu kurban gitmesin, rica ediyorum orada gerekli önlemleri alın” dedi.

Eğitim Sen Şube Başkanı Murat Atabay: Tedbirsizlikler sonucu bir çocuğumuz yaşamını yitirdi

Olayın geçtiği yerde Ajans65 TV kameralarına açıklamalarda bulunan Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay ise, yaşanan ihmaller zinciri sonucunda bir çocuğun yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, “uluslararası yol üzerinde bulunan bir okul. Daha önce gerek Kaymakamlık gerekse İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne başvuruda bulunmamıza rağmen, okul idaresi daha önce ilçe milli eğitim müdürlüğüne defalarca yazı yazmasına rağmen maalesef gerekli önlemler alınmayarak bu ölümün önü açılmış oldu. Karayollarının almış olduğu ciddi bir tedbir yok. Ne bir üst geçit var. Ne bir tabela var. Şuan bulunan tabelanın da kazadan sonra dikildiği belirtilmektedir. Okul çıkışlarında emniyet görevlileri de ne bir çalışma yapmış ne de önlem almışlar” dedi.

‘Çaldıran’daki taşımalı sisteme ilişkin çok ciddi şikayetler gelmesine rağmen tedbir alınmadı’

Eğitim Sen Şube Başkanı Murat Atabay konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çaldıran’daki taşımalı sisteme iliştin çok ciddi şikayetler olmasına rağmen, bu konuda defalarca başvuruda bulunmamıza rağmen ne yazık ki herhangi bir tedbir alınmamıştır. Burada önemli olan; bir canımızı yitirmiş olmamızdır. Servis ihalesini alanlar ve ihaleyi verenlerin önceliği, öğrencilerimizin güvenli bir şekilde taşınması, yaşam ve eğitim hakkının güvence altına alınması olmalıdır. Üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri gerekiyor. Tüm uyarı ve yazışmalara rağmen gerekli tedbirleri almayanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması talebimizi de yineliyoruz.”^

10 Ekim 2022 yılında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne verilen dilekçe

10 Ekim 2022 yılında Eğitim Sen Van Şube’si tarafından, Şube Başkanı Murat Atabay ve Şube Örgütlenme Sekreteri Lokman Babat imzası ile Çaldıran İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne, taşımalı eğitim sistemi hakkında, 2022/000/287 sayı/nolu bir dilekçe sunulur. Dilekçenin bir bölümünde şu ifadelere yer verilmiş:

(…) “İlimizde eğitim-öğretimin başlamasından bu yana neredeyse bir ay geçmiş olmasına rağmen taşımada yaşanan sıkıntılardan dolayı maalesef halen okul ile buluşamayan öğrenciler bulunmaktadır.

Özellikle Çaldıran ilçemizden öğrenci velilerinden ciddi şikâyetler sendikamıza aktarılmaktadır. Köylerden taşınan lise öğrencilerinin neredeyse yarısına yakınının halen okullarına gidemediği, taşıması yapılanların da kapasitesinin üstünde öğrenci alan servislerle taşındığı, 4 servis ile taşınması gereken öğrencilerin tek servis ile taşındığına, köy ortaokullarına taşınan öğrencilerin şartnameye aykırı şekilde eski model otobüslerle taşındığına, ailelerin kendi imkânları ile öğrencilerini Çaldıran merkeze taşıdığına, servis şoförlerinin ihaleyi alan firmanın kendilerine düşük ücret teklif etmesinden kaynaklı öğrenci taşımadığına, otobüs şoförlerinin ehliyet yaşlarının küçük olduğuna, bazı servislerin öğrencileri alıp köylere bıraktıktan sonra geri dönerek diğer öğrencileri aldığına ve bu öğrencilerin yaklaşık bir saat boyunca servis beklediklerine dair yoğun şikâyetler tarafımıza iletilmiştir.”

(…)

Dilekçenin sonuç bölümünde ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden şu sorulara yanıt verilmesi istenmiş:

“-Taşımalı eğitimin yapıldığı yerler için “eğitim haritası” uygulaması yapıldı mı? Yapılmadı ise yapmayı planlıyor musunuz?

-İlimizde gerek merkezde gerekse ilçelerde taşımalı eğitim için ihaleler vaktinde yapıldı mı? Yapıldı ise neden hala öğrenciler okullarına taşınmamaktadır?

-Çaldıran ilçesinde eğitim öğretim başlayalı dört hafta olmasına rağmen çocuklar hala okullarına neden taşınmamaktadır? Bu durum için herhangi bir çalışma yapacak mısınız?

-Okul servislerinin taşımaya uygunluğu ne sıklıkla denetleniyor?

-Öğretmenlerin taşıma sorunu ile ilgili bir çalışmanız var mı? Servis şoförlerinin öğretmenleri bir rant aracı olarak görüp onlar üzerinde baskı kurmalarını engelleyecek bir önlem planınız var mı?

-Servis şoförlerine yönelik daha önce bir eğitim çalışması yapıldı mı? Yapılmadı ise böyle bir planlamanız mevcut mu?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz sorunlar ile ilgili tarafımıza yazılı olarak bilgi verilmesi hususunda;

Gereğini arz/rica ederiz.”

10/10/2022 tarihinde Eğitim Sen Van Şubesi tarafından Çaldıran ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne sunulan dilekçe