Van’ın Çaldıran ilçesi sınır köylerinde kazılan hendekler ve sınır duvarları, mahalleyi karakola dönüştürdü. İki gün önce 139 koyunun hendeğe düşerek öldüğü Navarê Mahallesi’ndeki yurttaşlar, hendeklerin kapatılmasını istedi.
AJANS65 TV - Van’ın Çaldıran, Özalp ve Saray ilçelerinin de dahil olduğu, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinden başlayarak, Hakkari’nin Yüksekova ilçesine kadar uzanan sınır hattında yapılan duvarlar ve kazılan hendekler, köyleri adeta bir askeri üs haline dönüştür. Sadece Van’ın Çaldıran ilçesinde 63 kilometre boyunca halkın tapulu arazilerinde hendek kazıldı, duvar örüldü. Hayvanlarını kendi tapulu arazilerine götüremeyen yurttaşlar, ayrıca köylerde yapılan karakol ve üsler nedeniyle adeta abluka altına alındı. Sınır hattında bulunan Navarê Mahallesi’nde kazılan hendekler, 139 koyunun ölümüne neden oldu. Söz konusu duruma tepki gösteren mahalleli, hendeklerin kapatılmasını istedi.
ÇOCUKLARI DA HENDEĞE DÜŞTÜ
Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre, açılan hendeğe 600 koyununun düştüğünü ve 139’nun öldüğünü aktaran Müştak Ülgen, kendi tapulu arazilerine dahi gidemediklerini söyledi. Arazilerine kendilerinden izin alınmadan hendeklerin kazıldığını ifade eden Ülgen, “İki gün önce çocuklarım koyunları otlatmaya götürdü. Koyunlar 6 metre derinliğindeki hendeğe düştü. Yine çocuklarım koyunları kurtarmak isterken, onlar da düşmüş ve koyunların altında kalmıştı. Köylülerin erken gelmesiyle onları kurtardık. Yani biraz gecikseydik, çocuklarımı da kaybedecektim. Bir an önce yetkililerden açılan hendeklerin doldurularak kapatılmasını istiyoruz. Şuan 700 bin TL’den fazla zararımız oldu ve bu zararlarımızın karşılanmasını istiyoruz” diye konuştu.
ŞİKAYETE GİDEN KÖYLÜLER KOVULDU
Hendeklerin yarattığı tehlikelere dikkat çeken Fevzi Öztunç, açılan hendeklerle ilgili daha önce savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını belirtti. Şikayet için gittikleri savcılıktan kovulduklarını belirten Öztunç, “Askerler hiçbir gerekçe göstermeden arazimize hendek kazdı. Hendeğin etrafını kapatmadıkları için büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Ben, ailemin geçimini hayvancılıkla sağlıyorum ama koyunlarımızı otlatacak yer bile kalmadı. Biz 139 koyunumuzu kaybettik. Şimdi geçimimizi nasıl sağlayacağız bilmiyorum. Tek isteğimiz buradaki hendeklerin kapatılması ve arazilerimizin bize teslim edilmesidir” talebini dile getirdi.
‘HAYVANCILIK YAPMAK İSTİYORUZ’
Mahallelilerden Fettah Erdoğan da, hendek ve sınırdaki üsler nedeniyle tehlike altında olduklarını ifade ederek, “Hendek açılmış ama etrafına ne duvar ne de başka bir şey yapılmış. Devlet bu hendekleri bizim arsalarımızın içerisinde yaptı ve hiç birimizin iznini bile istemedi. Biz bu durumu kabul etmiyoruz ve hendeklerin kapatılması için gerekli hukuki girişimlerin yapılmasını talep ediyoruz. Bir daha bu tür zararları yaşamak istemiyor ve rahat bir şekilde hayvancılık yapmak istiyoruz” dedi.