Narin Güran Cinayetinde İki Şüpheli Daha Tespit Edildi Narin Güran Cinayetinde İki Şüpheli Daha Tespit Edildi

Van’ın Çatak İlçesinde 2020 yılında iki yurttaşın helikapterden atılmasına ilişkin Adalet Bakana Yılmaz Tunç’un yazılı olarak yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Yeşil Sol Parti Van milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, dosyanın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen haberi yapan gazetecilerin tutuklandığını, Osman Şiban’ın ise ceza aldığını, ancak helikopterden atma dosyasında herhangi bir ilerlemenin sağlanamadığını belirtti.

HABER MERKEZİ / AJANS65 TV

Yeşil Sol Parti Van Millevtekili Gülcan kaçmaz Sayyiğit, 2020 yılında Van’ın Çatan ilçesinde iki yurttaşın helikopterden atılması konusunu meclis gündemine taşıdı. Sayyiğid verdiği soru önergesinin değerlendirme bölümünde, “Yurttaşların askeri ateşle yaralanması ve ölümüne dair vakalar sıklıkla kamuoyuna yansırken somut hukuki süreçler işletilmemektedir. Buna siyasi iktidarın sessizliği de eklenince adaletin sağlanması mümkün olmamaktadır. 11 Eylül 2020 tarihinde Van’ın Çatak ilçesinde iki yurttaşın gözaltına alındıktan sonra helikopterden atılarak kolluk güçleri tarafından işkence edilmesi de benzer bir cezasızlık politikası ile karşı karşıyadır. Söz konusu olayda; Servet Turgut (55) ve Osman Şiban’ın (50) ağır bir işkenceye maruz kaldığı hastane epikriz raporu ile asker beyanlarıyla da teyit edilmiştir” değerlendirmesine yer verdi.

‘DOSYAYA GETİRİLEN GİZLİLİK KARARI İLE ŞEFFAFLIK ORTADAN KALDIRILIYOR’

Sayyiğit şu ifadeleri kullandı:

“Ağır işkence sonucunda Şiban hafıza kaybı yaşarken, Turgut ise 30 Eylül 2020 tarihinde hayatını kaybetmiştir. Devlet yetkilileri uzun süre sessizliğini korurken konu dünya gündemine de taşınmış, Van Valiliği olaydan günler sonra açıklama yapmak zorunda kalmıştır. Sonraki süreçte soruşturma açıldığı belirtilse de dosyaya getirilen gizlilik kararıyla şeffaflık ortadan kaldırılmış, dosya hak savunucuları ile avukatlardan gizlenmiştir. Her ne kadar işkence faillerinin tespit edilmesi umulsa da olayı belgeleyip dünyaya duyuran gazeteciler tutuklanıp aylarca cezaevinde tutulmuşlardır.”

‘HÜKÜMETİN İŞKENCEYE ‘SIFIR TOLERANS’ SÖYLEMİ PROPAGADANIN ÖTESİNE GEÇMEDİ’

“İki yurttaşın helikopterden atılmasının üzerinden 3 yıl geçmiş olmasına rağmen hiçbir somut adım atılmamıştır. Dosyaya yönelik gizlilik kararı da kaldırılmamış, faillerin tespit edilmesine yönelik süreç dondurulmuştur. Buna karşın işkenceye maruz kalan Şiban hakkında açılan davada ceza verilirken bazı gazeteciler hakkında da dava açılmıştır. Sonuç itibariyle; Hükümet’in “işkenceye sıfır tolerans” sözleminin bir propagandadan öteye gitmediği anlaşılırken dosyada gizlilik kararının sürmesinden dolayı içeriğin halen bilinmediği ve süreç uzadıkça delillerin karartılma riski taşıdığı ortadadır. Bu nedenle Anayasa ve imza atılan uluslar arası sözleşmeler gereğince sürecin şeffaf ve etkili bir şekilde yürütülmesine ihtiyaç vardır. Aksi takdirde bir işkence vakasının daha faili meçhul olarak kalması ihtimaliyle karşı karşıyayız” diyen Sayyiğit, Bakan Tunç’un yazılı olarak yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

“1 – Van’ın Çatak ilçesinde 11 Eylül 2020 tarihinde iki yurttaşın gözaltına alınması sırasında işkence edilerek helikopterden atıldığı olaya ilişkin Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?

2 – Yurttaşların helikopterden atılıp işkenceye maruz bırakılması olayıyla ilgili açıldığı belirtilen soruşturma hangi aşamadadır? Önerge tarihine kadar olayla ilgili atılan adımlar nelerdir?

3 – Yurttaşlara işkence olayıyla dava dosyasında gizlilik kararı neden alınmıştır? Üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen neden gizlilik kararı kaldırılmamaktadır?

4- Üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen soruşturmanın davaya dönüşmemesinin sebebi nedir? Soruşturmanın davaya dönüşmesi önünde hangi engeller bulunmaktadır?

5 – Yurttaşlara işkence olayının faillerinin tespit edilmesi amacıyla herhangi bir çalışma yürütülmüş müdür? Herhangi bir askeri personel hakkında idari – adli soruşturma başlatılmış mıdır?

6 – Yurttaşların helikopterden atılıp işkence edilmesinde adalet nasıl sağlanacaktır? Bu amaçla alınan herhangi bir hukuki tedbir var mıdır?”

Editör: İdris YILMAZ