Van’ın Gürpınar ilçesinde kurduğu doğal alabalık çiftliğinde VASKİ’nin suyunu azaltması ile balıklarının ölmeye başladığını söyleyen Reşat Yılmaz, zararının çok büyük olduğunu, kendisinin tüm belgelerinin ve ruhsatının tamam olduğunu, 2031 yılına kadar da sözleşmesi bulunduğunu söyleyerek, mağduriyetinin büyük olduğunu kaydetti.

ÖZEL HABER / MUHİTTİN BOTAN

AJANS65 TV - Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Değirmendüzü Mahallesi’nde, Bulakbaşı’ndan gelen suyun üzerine kurduğu doğal alabalık tesislerinde balıkçılık yapan Reşat Yılmaz, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin(VASKİ) suyunu azaltarak Van’a vermeye başlaması ile balıklarına yetecek kadar suyun bulunmadığını söyleyerek, “balık çiftliği için gerekli evrakları hazırlamak ve ruhsat alabilmek için yıllarca uğraştım. Ailemin tüm birikimini buraya harcadım. Sonunda gerekli belgeleri tamamlayarak ilgili kurumlardan izin aldım ve 2031 yılına kadar sözleşme imzaladım” dedi.

‘Kanunsuz bir şekilde suyumuzu kestiler’

Yaptıkları tanıtım ile sadece Van’da değil, bölge genelinde balıklarına büyük bir ilgi gösterilmeye başladığını söyleyen Yılmaz, “balıklarımız yarı yarıya doğal balıklardır. Çünkü havuzlarımız beton havuzlar değil, doğal su kanalları. Balıklar buradan yarı yarıya doğal olarak besleniyor. Bundan dolayı da tadı güzel olur. Bu özelliğinden kaynaklı da balıklarımıza büyük bir ilgi gösteriliyor” dedi. Yıllık ortalama yüz ton balık üretim kapasitelerinin bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “kapasitemiz 150 ton üretim kapasitesidir aslında. Tüm hazırlıklarımızı da buna göre yaptık aslında. Ancak ne yazık ki VASKİ kanunsuz bir şekilde suyumuzu kesti. Suyumuzu kesmesi ile birlikte çok ciddi düzeyde balıklarımız ölmeye başladı. VASKİ, bize taraf gelen suyun önüne bent kurmuş, bendin içerisine yerleştirdiği naylon ile bize doğru bir tek damla suyun gelmesine müsaade etmemişti. Bu esnada ciddi düzeyde balıklarımızı kaybettik” dedi.

‘yaptığımız müdahale ile balıklarımızın bir kısmını kurtardık’

Yaptıkları müdahale ile balıklarının bir kısmını kurtardıklarını söyleyen Yılmaz, “bize doğru bir miktar su bırakmaya başladılar. Kışın bu su bize yetiyordu, ancak havaların ısınması ile birlikte su yetmemeye başladı. Şimdi yine ciddi düzeyde balıklarımız ölmeye başladı. Tarım İlçe Müdürlüğü geldi gerekli tutanakları tuttu” dedi.

‘Mağduriyetimiz çok büyük, sözleşmenin gereğinin yapılmasını bekliyoruz’

Mağduriyetlerinin çok büyük olduğunu kaydeden Yılmaz, “yetkililerden sözleşmenin gereğini yapmalarını bekliyoruz. Çünkü bizim haklarımız var ve bu haklarımız sözleşmeler ile yasal koruma altına alınmıştır. Biz nasıl yasalara uymak zorunda isek, ilgili ve yetkili kişiler de yasalara uymak durumundadırlar. Yasalar bizi olduğu kadar, kurumları da bağlayıcıdır. Hiç kimse yasaların üstünde değildir” dedi.

Editör: İdris YILMAZ