HABER: İDRİS YILMAZ

Van'ın Erciş ilçesinde yaşayan iki arkadaş çocukluk hayallerini geri dönüşümle gerçekleştirdi. Henüz çocuk yaşta iken hayallerinde elektrikli bir araç üretmek olduğunu ifade eden Hakan Deniz ve Deniz Keleş, yıllar sonra hayallerini gerçekleştirebildi. Topladıkları hordalardan elektrikli araç üreten iki arkadaş, araçlarının yüzde yüz yerli olduğunu ifade etti.

Hakan Deniz|ajans65

MERAKLARI MESLEĞE DÖNÜŞTÜ

Çocuk yaşta elektrikli ve elektronik cihazlara karşı aşırı meraklı olduğunu ifade eden Hakan Deniz," Bazen evin cihazlarını açardım içinde ne var diye merak ederdim. Elektronik parçaları incelerdim. Çoğu zaman elimdeki cihazlar bozulurdu. Babam cihazı tamire götürdüğünde bende beraberinde giderdim. Ustanın ne yaptığını merakla sorardım. Çoğu zaman bozduğum cihazlar yüzünden dayak yerdim. Hiç unutmam babam eve siyah beyaz bir televizyon almıştı. Televizyonunu çok severdi. Bir gün o insanların o ekrana nasıl geldiğini merak ettim. Televizyonun içini açtım, tüpün arkasında bir lamba vardı. Tornavidayla dokundum patladı. Bizimkiler evde değildi. Evde olsalardı kesinlikle dayak yerdim. Ondan sonra uzun süre televizyonsuz kaldım. Sonrasında eski bir teybimiz vardı. Dinamolarını söktüm bir şekilde tahtadan yaptığım bir arabanın elektrikle yürümesini sağladım. Ancak imkanlarım o zamanda yoktu. Yoksa kumandalı yapacaktım arabayı. Bütün mahalleli şaşkınlıkla arabamı izliyordu. Herkes benim zeki olduğumu ve beni okutması için babama nasihat ediyordu. Ancak babamın imkanı yoktu. Ancak geçimini sağlıyordu ve beni ilk okula kadar okuta bildi. Çocukken iki hayalim vardı, 1 okumak 2 hayalimdeki elektrikli arabayı yapmak be yazık ki ikisini de gerçekleştiremedim."

Deniz Keleş |ajans65

MERAKIMIZ EKMEK KAPISINA DÖNÜŞTÜ

Hakan Deniz'le hikayeleri ortak olan Deniz Keleş küçükken bozuk elektronik cihazlar üzerinden kafasını yorduğunu belirtiyor. Yaşadıkları kentte yoksulluk hakimdi. Bu nedenle hiç bir zaman kendisine ait bir oyuncağın olmadığını ifade ediyor Keleş ve sözlerine şu ifadeleri ekliyor. "Bazı zengin çocukları vardı, aileleri istedikleri her şeyi alırdı. Onlara sunulan imkanların yarısı bana sunulsaydı inanın banan ben robot bile icat ederdim. Bir yerde bulduğum bozuk bir cihazın üzerinde günlerce çalışırdım. Ve sonunda o cihazı hareketli bir oyuncağa yada çalışır duruma getirirdim. Hakanla çocukluk arkadaşıyız. Çocukken çok fazla projelerimiz oluyordu. Genelde arabalar yapardık. Sonrasında merakımız böylesi bir mesleğe dönüştü. Ekmek kapımız oldu, şimdi bu iş yerini beraber işletiyoruz. Genelde akülü sandalye ve bisikletler tamir ediyoruz.

"HERŞEY BİR 'NASIL?' İLE BAŞLADI"

Deniz'den sonra Hakan sözü alıyor ve ekliyor. "Başta dediğim gibi çocukken bir hayalim vardı. Yüzde yüz yerli ve milli (gülümsüyor) elektrikli kumandalı oyunca bir araba imal etmek istedim. Elektrikliyi yaptım ancak kumandalı yapmak nasip olmadı. Bir gün Deniz geldi, çocukluk anılarımızdan söz ettik. Sonra elektrikli arabadan bahsettim. Deniz'in aklına aniden bir fikir geldi. ' Neden şimdi bir araba yapmayalım' dedi. Ben denizin bu tepkisine 'Nasıl?' diye cevap verdim. Ve ne olduysa o 'Nasıl?' ile gelişti. Kendi imkanlarımızla çocukluk günlerimizde olduğu gibi hordadan parçalar topladık. Ve bu arabayı yaptık. İmkanlarımız hayalimizde olan arabayı yapmamıza el vermedi. Ancak yine de yürüyen ve tam otomatik bir araç icat etmeyi başardık. Aracımız yüzde yüz yerli ve milli. Bir sponsor çıkarsa çok daha gelişmiş ve iyi bir araba yapabiliriz"

SAATTE 80 KİLOMETRE HIZ YAPIYOR

Teknik bilgileri aracın mucidi ve fikir babası olan Deniz anlatıyor. Anlattığı özellik ve ekleyeceği özellikler bizi bir hayli şaşırtıyor. " Aracımız ful otomatiktir. Yaptığımız test sürüşünde saatte 80 kilometre hızı aştık. Azami menzili üzerindeki aküye bağlı olarak 90 ile yüz kilometre. Tabi biz bunu geliştireceğiz. Hız sabitleyici, 3 ileri bir geri vites mevcut. Maddi imkanımız olmadığı için henüz kupasını ayarlayamadık. Ancak kupasını da ayarlayacağız. Hava yastığından tutun dijital ekran göstergesi ve günümüz araçlarda gördüğünüz bütün özellikleri ekleyeceğiz."

Editör: İdris YILMAZ