Gazzeye yardım götüren uçağın Mısır’a inmesine izin verilmedi. Yönetmen ve pilot Enrique Piñeyro'nun uçağının kuyruğunda bulunan Jîna Mahsa Amini ve Amir Nasr-Azadani'nin resimleri uçağa iniş izni verilmemesinin gerekçesi olarak gösterildi. Piste iniş için söz konusu semboller ve uçakta yazan slogan kaldırıldı.

AJANS65 TV - Mısır hükümeti, İtalyan- Arjantinli oyuncu ve eski hava yolları pilotu Enrique Piñeyro'ya ait Gazze'ye insani yardım taşıması için gönderilen ve El Ariş havalimanına iniş yapması planlanan boeing 887 marka özel uçağın inişine izin vermedi.

Van'da Sokak Hayvanlarına Yönelik Yasa Tasarısına Tepki Van'da Sokak Hayvanlarına Yönelik Yasa Tasarısına Tepki

Pineyro, haberi sosyal medya hesabından, insani yardım kargosu uçağının havalimanına inişine Jîna Mahsa Amini'nin ve idam edilen İranlı futbolcu Amir Nasr-Azadani'nin fotoğrafları ve uçakta yazan slogan nedeniyle izin verilmediğini ve inmek için onları kaldırmak zorunda kaldıklarını yazdı.

Pineyro'nun X hesabından yaptığı açıklama şöyle:

"Mısır hükümeti, Gazze'ye gitmek üzere El Ariş'e insani yardım kargosu uçurmak için Jîna Mahsa Amini'nin fotoğrafına ve şu efsane slogana izin vermedi:

'Hiçbir kadın başını örtmediği için öldürülmemelidir. Hiç kimse bunu söylediği için asılmamalıdır'

‘ORAYA İNMEK İÇİN ONU KALDIRMAK ZORUNDA KALDIK’

Mısır hükümeti, kargo uçağının piste inişine ancak 2002'de İran'da gerçekleşen rejim karşıtı protestoların sembolü haline gelen Kürt kadın Jina Mahsa Amini'nin fotoğrafının ve uçağın gövde bölümünde yazan "Hiçbir kadın başını örtmeye zorlanmamalı. Hiçbir kadın başörtüsü takmadığı için öldürülmemeli. Hiçbir adam bunları söylediği için idam edilmemeli…" sözünün kaldırılması halinde izin verileceğini ifade etti.

Anlaşmazlığın ardından, yardım kargosunu Gazze'ye ulaştırmak için söz konusu resim ve slogan kaldırıldı.

NE OLMUŞTU?

Jîna Masa Amini, 16 Eylül 2022'de İran'ın Kürdistan eyaletindeki (Rojhilat) Sakkız şehrinde başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle rejimin Ahlak Polisi tarafından gözaltında öldürülmüştü. Amini, ölümünün ardından İran'ın dört bir yanında başlayan protestoların da sembolü haline gelmişti. İranlı futbolcu Amir Nasr-Azadani ise protestolara katılarak "Allaha karşı savaş açmak suçundan" idam edilmişti. (HABER MERKEZİ)

Editör: İdris YILMAZ