Basın Özgürlüğü
Gazeteci Safiye Alagaş’ın Duruşması Ertelendi
Diyarbakır – Gazeteci Safiye Alağaş’ın yargılandığı davanın duruşması 22 Şubat’a ertelendi.

JINNEWS haber müdürü Safiye Alağaş hakkında “Örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan Alağaş ve avukatlarının yanı sıra Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG)’nin katılmadığı, Amsterdam’dan Clonney Foundation for Justice (Adalet için Clooney Vakfı) üyesi hukukçular Georgia Canura ve Carolina Saad katıldı. Ayrıca Medya ve Hukuk Derneği’de davayı takip ediyor.
DURUŞMA 22 ŞUBAT’A ERTELENDİ
Kimlik tespitinin ardından savunma yapan Alağaş, ilk duruşmada verilen beyanlara ekleyecek bir hususun olmadığını belirtti. Ardından söz alan avukat Resul Temur, müvekkilinin gazeteci kökenli gazetecilikle ilgili davet edildiği bir yurt dışı toplantı olduğunu ve bu nedenle yurt dışından çıkış yasağının halkını istedi. Temur, yine gözaltı sırasında müvekkilinin evde ve JİNNEWS’te yapılan aramalarda el konulan dijital öğrenimin iadesini talep etti.
Alağaş’ın diğer avukatı Pirozhan Karali de aynı taleplerde bulundu.
Kararını mahkemede, dijital toplantıların esası hakkında verilecek kararla değerlendirilmesine ve uluslararası yasağın devamına karar vererek duruşmayı 22 Şubat’a erteledi.”

Basın Özgürlüğü
Van’da Bin 699 Gündür Devam Eden Yasak Tekrar Uzatıldı
AJANS65TV-Van’da 21 Kasım 2016’dan beri süren gösteri yasağı 1699 günü aştı; Valilik, 4 gün daha uzatılacağını duyurdu, halkın güvenliği ve asayiş gerekçe gösterildi.

Van’da, 21 Kasım 2016’dan bu yana devam eden eylem ve gösteri yasağı, bin 699 günü aşarak yine uzatıldı. Van Valiliği, “kentteki gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 4 gün süreyle yasaklandığını” duyurdu. Bu karar, anayasa ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylem ve saldırıların önüne geçilmesi amacıyla alındığı gerekçesi gösterildi.
Valilik açıklamasında, “Halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması, terör örgütlerinin planlarının bertaraf edilmesi ve milli güvenliğin, temel hak ve özgürlüklerin korunması, genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının önlenmesinin amaçlandığı” belirtildi. Yasaklama, 17 ile 20 Kasım tarihleri arasında Van ili coğrafi sınırları içinde geçerli olacak. Valilik ve kaymakamlık makamlarının uygun gördüğü etkinlikler ise bu yasaktan muaf tutulacak.
Bu karar, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu hükümlerine dayanarak alındı. Kanunlar, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin düzenlenmesinde uygulanacak şekil, şart ve usulleri belirler ve bu etkinliklerin gece saatlerinde sona ermesi gerektiğini vurgular.
Basın Özgürlüğü
RTÜK’ten Ağır Yaptırımlar: Medyada Sansür Endişeleri Yükseliyor
Ajans65tv- RTÜK, Halk TV ve diğer kanallara eleştiri sınırlarını aştığı gerekçesiyle idari para cezaları uyguladı; medya özgürlüğü tartışmaları alevlendi.

Türkiye’nin medya düzenleyici kurumu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yerel televizyon kanalları Halk TV, KRT ve Flash Haber’e ayrı sebeplerden dolayı idari para cezaları uygulama kararı aldı. Bu karar, RTÜK’ün medya içerikleri üzerindeki denetimini pekiştiren bir örnek teşkil ediyor.
RTÜK, Halk TV’nin “Kayda Geçsin” programında gazeteci Timur Soykan’ın “Sinan Ateş cinayeti” hakkındaki yorumları ve aynı kanalın “Nasıl Olacak” programında gazeteci Bahadır Özgür’ün IŞİD ile ilgili değerlendirmeleri sebebiyle iki kez yüzde 3 oranında idari para cezası verdi. Bu cezalar, Ülkü Ocakları Başkanı’nın şikayeti üzerine ve IŞİD yorumları nedeniyle uygulandı.
Benzer şekilde, gazeteci Zafer Arapkirli’nin “Medya Terapi” programında dile getirdiği köprü ve otoyol zamları ile Fidan-Blinken tokalaşması hakkındaki eleştirileri de RTÜK tarafından eleştiri sınırlarını aştığı gerekçesiyle KRT’ye yüzde 3 oranında ceza olarak yansıdı. Flash Haber kanalında gazeteci Fatih Ertürk’ün “Başkentte Gündem” programında yaptığı “5 Bin TL’lik emekli ikramiyesi” ile ilgili eleştiriler de benzer bir yaptırımla karşılaştı.
RTÜK ayrıca, bazı dizilerdeki “şiddete özendirici ve çocuk ve gençlerin zihinsel ve ahlaki gelişimine aykırı” sahneler nedeniyle FOX TV, Star TV ve Show TV’ye de yüzde 3’er para cezası verdi.
Bu kararlar, RTÜK’ün medya üzerindeki etkisini ve denetimini gösterirken, CHP’nin RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK’ün hükümeti eleştiren yayıncılara ağır cezalar verdiğini ve daha ağır yaptırımlara hazırlanıyor olabileceğini belirtti. Taşçı’nın açıklamaları, Türkiye’de medya özgürlüğü ve ifade hürriyeti üzerindeki tartışmaları da beraberinde getiriyor. Bu cezaların, medya kuruluşlarının ifade özgürlüğü üzerinde baskı oluşturup oluşturmadığı konusunda tartışmalar devam ediyor.
-
Bölgeden Haberler7 gün önce
Van’da Kürtçe ve İngilizce Dil Eğitimi İçin Akademy Kapılarını Açtı
-
Manşet6 gün önce
ÖZEL HABER… HEDEP’te Aday Adaylık Ücreti Ne kadar Olacak?
-
Manşet2 gün önce
Nasrallah’ın Erdoğan Konulu Karikatürü Tartışma Yarattı
-
Genel3 gün önce
Seçil Erzan’ı Tehdit Ettiler, Boş Arazide Video Çektirdiler
-
Emek & Ekonomi4 gün önce
İkinci El Araçlardan En Çok Hangilerinin Fiyatı Düştü?