Van Gölü Çevresinde Kirlilik Alarm Veriyor Van Gölü Çevresinde Kirlilik Alarm Veriyor

Erzincan İliç’te yaşanan maden faciası göz göre göre geldi. Çevrecilerin ve konunun uzmanı kişilerin tüm uyarılarına rağmen gerekli önlem alınmadı ve beklenen facia gerçekleşti. Bakan Yerlikaya, İliç Çöpler maden faciasında 10 milyon ton kütlenin hareket ettiğini aktarırken, yüksekliğinin de 200 metre olduğunu belirtti. Şimdilik 9 işçinin göçük altında olduğu bilgisi geçilirken, göçük ile birlikte ne kadar siyanürün toprağa ve suya karıştığını, bunun ne gibi sonuçlarının olacağına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

AJANS65 TV - Türkiye dün saat 14:30 sularında Erzincan’ın İliç ilçesi, Çöpler Maden sahasında yaşanan toprak kayması sonrasında oluşan faciayı konuşuyor. Yıllardır çevrecilerin tüm uyarılarına rağmen yetkililer olaya sessiz kalırken, yaşanan facianın sonuçları henüz net olarak ortaya çıkmış değil.

Facianın yaşandığı yeri ziyaret eden İçişleri Bakanı Ali Yerlikkaya, karşı karşıya kalınan felakete ilişkin kimi bilgiler verdi.

Bakan Yerlikaya, "Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu" açıklamasını yaparken, resmi açıklamaya göre 9 işçinin göçük altında kaldığı maden ocağında incelemelerde bulundu. 

Bakan Yerlikaya yaptığı incelemeler sonucunda şu bilgileri paylaşta: "Şu an bulunduğumuz noktada Erzincan’ın İliç ilçesindeki bir maden ocağından çıkarılan cevherin konumlandırıldığı yığın alanında önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi meydana gelmiştir. Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplar 10 milyon metreküp olduğu bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor. İlk belirlemelere göre maalesef 9 işçimiz kayan kütlenin altında kaldı ve işçilerimizi arama-kurtarma çalışmalarımız aralıksız devam ediyor."

FACİA BÖLGESİNDE 827 PERSONEL GÖREVLENDİRİLDİ

Facianın yaşanmaya başladığı andan itibaren facia bölgesinde çevre illerden çok sayıda arama-kurtarma ekibinin sevk edildiğini aktaran Yerlikaya, "Erzincan, Erzurum, Sivas, Tunceli il, AFAD müdürleri, Sivas, Erzurum, Rize ve Diyarbakır birlik müdürleri görevlendirildi. Olayı takiben sahadaki çalışmaları koordine etmek üzere İçişleri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcılarımız, Erzincan ve Sivas Valilerimiz, Erzincan Belediye Başkanımız, Cumhuriyet Başsavcımız, kaymakamlarımız, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü, ilgili kurum ve kuruluşlardan genel müdür ve daire başkanları her biri buraya intikal ettiler. An itibariyle bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama-kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personel görev yapıyor. Ayrıca 562 araç, 5 dron, 2 kimyasal biyolojik ve nükleer araç, 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeğiyle birlikte arama- kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede hem yeni gelişebilecek bir kaymayı izlemek hem de göçük altındaki kişileri, araçları saptayabilmek amacıyla mobil takip sistemleri ve yer radar gibi ekipmanlar kuruldu. Sahada dekontaminasyon ve mobil koordinasyon TIR’ları görevlendirildi" bilgisini paylaşta.

'OLASI RİSKLİ BÖLGELER BELİRLENİYOR'

AFAD koordinasyonunda bilim insanları tarafından bölgenin önceki ve güncel haritalarının incelenerek stabil alanlarının tespitine başlandığını ifade eden Bakan Yerlikaya, "Bununla birlikte uydu radar verilerinden sahadaki hareketlerin geçmişe yönelik davranışları inceleniyor ve yapılacak çalışmalar da olası riskli bölgeler belirleniyor. Ayrıca bölgede gece boyunca arama-kurtarma çalışmalarını sürdürebilmek için 40 jeneratör ve 40 aydınlatma kulesi bulunuyor. Madencilerimize, Erzincan'ımıza ve milletimize tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz. En büyük duamız buradan güzel haberleri milletimizle buluşturmak olacaktır" dedi.(HABER MERKEZİ)