Van’da engelli yurttaşların yaşadığı sorunlar meclise taşındı. Yeşil Sol Parti Van milletvekili Mahmut Dindar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, Van’da ortopedik engellilerin çok önemli bir bölümünün kullandığı akülü araçların ve tekerlekli sandalyelerin kullanımını kısıtlayan birçok durumun yaşandığına dikkat çekti.

EDİTAR / AJANS65 TV

Amed’de Gözaltında Tutulan Kürtçe Eğitmenler Adliyeye Sevk Edildi Amed’de Gözaltında Tutulan Kürtçe Eğitmenler Adliyeye Sevk Edildi

VAN - Türkiye genelinde olduğu gibi, Van özelinde de engelli bireylerin yaşamlarını kısıtlayan sayısız engeller bulunmaktadır. Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar engelli bireylerin yaşadıkları sorunları meclis gündemine taşıdı. Dindar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, Türkiye’de yaşayan 10 milyon engelli ve ailesine sunulan kamu hizmetlerinin yetersiz olduğu, bu amaçla toplam kamu bütçesi içinden ayrılan miktarın çok düşük olduğunun bilinmekte olduğuna dikkat çekerek, “Engellilerin önemli bir bölümü insan onuruna yaraşır iş ve yaşam koşullarına sahip olamadığından kendilerine verilen sosyal dayanışma ödenekleri çok önemlidir. Öte yandan kullandıkları tıbbi medikal cihazların, araçların ve ekipmanların çok önemli bir bölümünün ithal olduğu ve ekonomik kriz nedeniyle erişimde her geçen dönem daha çok güçlük yaşandığı bilinmelidir. Bu kapsamda engellilerin tümünün maruz kaldığı ayrımcılık, ötekileştirme ve mahrumiyet durumlarının her engel grubu için ayrı ayrı irdelenmesi, tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir” açıklamalarına yer verdi.

ENGELLİLERE ENGELLER ÇIKARTILMAKTADIR

Verdiği soru önergesinde Dindar şu ifadelere yer verdi:

“Van’da ortopedik engellilerin çok önemli bir bölümünün kullandığı akülü araçların ve tekerlekli sandalyelerin kullanımını kısıtlayan birçok durum yaşanmaktadır. Yaşadıkları evlerden araçları ile dışarı çıkmaya çalışan birçok ortopedik engelli akülü araçları ile yolculuk yapmak istediğinde kaldırımlar, yollar, geçitler, toplu taşıma araçları ve kamusal görevi gereği ayrımcılık yapmaması gereken şoförler “engel olmaktadır.” Erişilebilirlik yaklaşımı ile inşa edilmeyen kentler, mekanlar ve yapılar engellilere kapalı hale gelmektedir. Kayyum gaspı altındaki Van Büyük Şehir belediyesine ait toplu taşıma araçlarının önemli bir bölümünün tekerlekli/akülü araç asansörünün/rampasının olmadığı, var olanların ise önemli bir bölümünde şoförlerin engellileri görünce durmadığı veya dursa bile yardımcı olunmadığı ifade edilmektedir. Akülü araç kullanan engellilerin önemli bir bölümü akü şarj yerlerinin çok uzakta olduğu, bazen uzun mesafe gidilmesine rağmen şarj cihazlarının arızalı olduğu yönünde değerlendirmeleri tarafımıza iletilmiştir. Van’a özgü olmayan bu olumsuz durumların Van’da ve her yerde önlenmesi amacıyla sağlamcı politikalara son verilmesi, engelliler için kamu hizmetlerine gerekli bütçe, kadro ve hak eğitiminin sağlanması amacıyla bir politika yürütülmelidir.”

Dindar Bakan Göktaş’ın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

  1. Türkiye’de erişilebilirlik mevzuatının uygulanması amacıyla yürütülen çalışmalar nelerdir?
  2. Engellilerin kullandığı araç, teçhizat, tıbbi medikal araçların kur şoklarından etkilenmemesi amacıyla yürüttüğünüz bir çalışma mevcut mudur?
  3. Türkiye’de akülü veya tekerlekli araç kullanan engelli sayısı kaçtır? Bu kişilerin illere ve cinsiyetlere göre dağılımı nedir?
  4. Akülü araç kullanan engellilerin maruz kaldığı ayrımcılık, ötekileştirme ve sağlamcılığa dair bakanlığınızın yaptığı bir araştırma mevcut mudur?
  5. Yerel yönetimlerde çalışan personelin engellilere yönelik ayrımcılık söylemi ve pratiklerini azaltması amacıyla bir eğitim programı yapılmakta mıdır?
  6. Son 5 yıl içerisinde engellilere yönelik ayrımcılık yaptığı gerekçesi ile adli, idari ve cezai soruşturma geçiren kamu personeli sayısı kaçtır?
  7. Van’da akülü araç kullanan engelli kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerin yaş, cinsiyet ve ilçe dağılımı nedir?
  8. Van’da akülü araç şarj yeri sayısı nedir? Bu şarz yerlerinin tadilatı, bakımı ve etkili kullanımı için yapılan çalışmalar nelerdir?
Editör: İdris YILMAZ