Mecliste Van’ın tarımsal potansiyeline ilişkin konuşan HEDEP Van Milletvekili Mahmut Dindar, “Tarihsel olarak hem istihdamın hem de üretimin önemli bir bölümüne alan açan tarım sektörü, özelleştirme politikaları sonucunda daraltılmış, tarım istihdamı yüzde 50'den fazla azalmıştır” dedi.

AJANS65 TV - Mecliste CHP’nin grup önerisi üzerine meclis kürsüsüne çıkarak bir konuşma yapan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Van Milletvekili Mahmut Dindar, tarım sektörünün hem ülke için hem de bölgemiz açısından çok önemli bir alan olduğuna dikkat, “Tarihsel olarak hem istihdamın hem de üretimin önemli bir bölümüne alan açan tarım sektörü, özelleştirme politikaları sonucunda daraltılmış, tarım istihdamı yüzde 50'den fazla azalmıştır” dedi.

Dindar meclis kürsüsünden şu konuşmayı yaptı:

“AKP iktidarının özelleştirme ve güvenlikçi politikaları nedeniyle tarımsal bir çözülme yaşanmış, geçiminin büyük bir bölümünü tarım ve topraktan sağlayan halkımız toprağından koparılmış, uzaklaştırılmıştır. Tarımdan koparılan yurttaşlarımız metropollere ucuz iş gücü olarak göç etmek zorunda bırakılmış, mevsimlik işçi olarak Türkiye metropollerine gelen bu yoksul insanlarımız gayriinsani koşullarda yaşamaktadır. İnsanlar işsizlik, düşük ücret ve iş cinayetleriyle hâlen mücadele etmektedir. Bölgede iş ve istihdam alanları daraltılan gençler, Türkiye metropollerinde insan onuruna aykırı koşullarda çalışmak zorunda kalıyorlar. Sadece son bir yılda İstanbul'dan Van'a onlarca işçinin cansız bedeni gelmiştir.”

‘BÖLGEDE YAYLA YASAKLARI TARIMI BİTİRME NOKTASINA GETİRDİ’

Bölgede yaşanan yayla yasaklarına da değinen Dindar, bölgemizde, AKP iktidarının yayla ve mera yasaklarının tarımı bitirme noktasına getirdiğine dikkat çekerek, “Bu yasakçı zihniyetle birlikte devam eden ekonomik kriz çiftçileri çaresiz bırakmıştır. Herhangi bir altyapı çalışması yürütülmüyor. Birçok ilçemizde hayvan pazarlarında altyapı sorunu devam ediyor” dedi.

Dindar konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 

“Öte yandan, çiftçiler mazot zamlarına yetişemiyor. Bu yıl çiftçiler şeker pancarı ektiğinde mazot 20 liraydı, şeker pancarı söküm mevsiminde mazot 40 lirayı geçmiş durumda. Sadece mazot değil, tohum, yakıt, gübre ve işçi maliyetlerinde de fahiş artışlar nedeniyle tarımla uğraşanlar faaliyet yapamaz hâle gelmiştir. Birçok çiftçi borçları nedeniyle ürününü yok pahasına elden çıkarıyor. Son üç yıldır etkisi daha çok görülen kuraklıkla birlikte sadece Van'da yüzlerce çiftçinin tarım ve hayvancılık yapmaktan vazgeçtiğine tanık olduk. İnsanlar emek verip karşılığını alamıyor. Dönem sonunda çektiği eziyet dışında yanına bir şey kalmıyor.

Bölgede gerek HES politikaları gerekse doğa karşıtı diğer iktidar politikaları tarımdaki sorunları derinleştiriyor. Van'da ve bölgenin genelinde tarımsal sulama altyapısı yetersiz kalmaktadır. Bir yandan, bölgenin her tarafına güvenlik barajlarıyla doğanın döngüsü tahrip ediliyor, öte yandan, bölgede su sorunu çözülemiyor. İktidar rant hırsından kaynaklı çiftçilerin sorunlarını göremiyor.

Küresel Kaos: CrowdStrike Güncellemesi Dünyayı Nasıl Felç Etti? Küresel Kaos: CrowdStrike Güncellemesi Dünyayı Nasıl Felç Etti?

Değerli milletvekilleri, dünya genelinde gıda krizi ve nüfus artışı devam ederken tarım alanını piyasalaştırmak halkımızın yararına değildir. Temiz gıda ve yeterli beslenmek hakkı için tarım alanı stratejik bir sektör olarak ele alınmalıdır. Tarım alanındaki destekler artırılmalı ve kooperatifleşme desteklenmelidir. Çiftçileri insafsız kredi ve borç yükünden kurtarmak amacıyla bir düzenleme yapılmalıdır. İktidar halkın emeğiyle ve sofrasıyla oynamamalıdır. Bu haksız politikalara son verilmelidir.”

Editör: İdris YILMAZ