Genel

DFG: 4 Gazeteci Tutuklandı, 268 Habere Erişim Engeli Getirildi

Abone Ol

Tutuklu gazeteci sayısının 63’e yükseldiğini belirten DFG, Eylül ayında 12 gazetecinin gözaltına alındığını, 4‘ünün tutuklandığını, 7 gazeteciye hapis cezası verildiğini, 164 sosyal medya içeriği ve 268 habere erişim engeli getirildiğini açıkladı.  

AJANS65 TV - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), "Eylül Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu"nu yayınladı. Raporda, tutuklu gazeteci sayısı 63’e yükselirken, 7 gazeteciye 5 yıl 9 ay 15 gün ceza verildiği belirtildi. Raporun değerlendirme kısmında, gazetecilere dönük hak ihlalleri bitmek bilmediği belirtilerek, her geçen ay yeni hak ihlalleriyle karşılaşıldığı kaydedildi. Tüm bunlara karşı doğruların peşinde koşmakta ısrar eden gazetecilerin mesleklerinin onurunu korumak ve halkın haber alma hakkını savunmak için direnmeye devam ettiğinin belirtildiği raporda, “Eylül ayı içerisinde gazetecilerin yaşam ve güvenliğine dönük ihlaller yoğun bir şekilde devam etti. Gözaltına alınan ve tutuklanan gazetecilerin yanında gazeteciler tehdit edildi, kötü muameleye maruz kaldı. Birçok kez haber takip etmeleri engellendi. Düşünce ve ifade özgürlüğü alanında yine ihlale maruz kalanların başını gazeteciler çekiyor. Haklarında soruşturmalar başlatıldı, davalar açıldı, cezalar verildi. Bu ay içerisinde çok sayıda gazeteci yine mahkeme kapılarındaydı. Süren yargılamalarla gazeteciler yaptıkları iş, gösterdikleri çaba nedeniyle mahkeme kapılarında süründürüldü” denildi.

TUTUKLU GAZETECİ SAYISI 63’E ÇIKTI

Raporda, Eylül ayında tutuklu gazetecilerin duruşmasının görüldüğü hatırlatılarak, şunlar kaydedildi: "Eylül ayında 4 basın çalışanı tutuklanarak cezaevine konuldu. Böylece hapishanelerdeki gazeteci sayısı 63’e yükseldi. Bildiğiniz üzere derneğimizin Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu halen tutuklu bulunmakta. Eylül ayının sonlarına doğru hakkındaki iddianame hazırlandı ancak henüz yargılanacağı mahkeme ve duruşma tarihi netleşmedi. Benzer bir durum birlikte tutuklanan Mezopotamya Ajansı Editörü Sedat Yılmaz için de geçerli. Eylül ayı içerisinde önemle üzerinde durduğumuz tutuklu gazetecilerden Abdurrahman Gök, M. Şah Oruç, Remzi Akkaya ve Hamdullah Bayram’ın duruşmaları vardı ve maalesef hiçbiri tahliye edilmedi. Ekim ayının ilk günlerinde tutuklu Tele 1 televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında açılan davanın ilk duruşması görülecek. Bu vesileyle Yanardağ’ın derhal tahliye edilmesine yönelik talebimizi yineliyoruz.”

‘CEZAEVİNDE İHLALLER SÜRÜYOR’

Cezaevlerinde gazetecilere yönelik ihlallerinde sürdüğünün ifade edildiği raporda, “Aralarında eşbaşkanımız Dicle Müftüoğlu’nun da bulunduğu gazetecilerin dört duvar arasında dahi birçok ihlale maruz bırakılmaları AKP iktidarının gazetecilerden ne kadar korktuğunun göstergesidir. Hasta olmasına rağmen hapishanede tutulmaya devam edilen Yazar Celalettin Can, fenalaşarak hastaneye kaldırılmış, daha sonra cezaevine geri gönderilmiştir. Onurlu bir duruşun sahibi olan ve bir hukuksuzluğa başkaldırarak Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma gösteren Can’a reva görülen muamele kabul edilemezdir ve Can’ın bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz” diye belirtildi.  

12 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

"Toplumu dizayn etmek için, yaşanan olumsuzlukların görünmesini engellemek için, gerçekleri karanlıkta bırakmak için gazetecilere yöneliyorlar ve bu konuda maalesef yeterli bir direnç ortaya çıkmıyor" denilen raporda, "Bu nedenle her ay olduğu gibi yeniden çağrıda bulunuyoruz; bu hukuksuzluklara karşı sesimizi daha gür yükseltelim ve daha demokratik, yaşanabilir bir ülke için, özgür bir medya/özgür bir toplum için haykıralım" denildi. Raporda, 12 gazetecinin gözaltına alındığı, 4 ‘ünün tutuklandığı, 3 gazetecinin kötü muameleye maruz kaldığı, 10 gazetecinin haber takibinin engellendiği, cezaevinde hapishanelerde 6 gazeteciye dönük ihlal, 6 gazeteci hakkında soruşturma, 7 gazeteciye 5 yıl 9 ay 15 gün ceza, 848 gün adli para cezası verildiği,  11 yayın yasağı, 164 sosyal medya içeriği ve 268 habere erişim engeli getirildiği yer aldı. (Mezopotamya Ajansı)