Manşet

Depremzedelerin Barınma Sorunu Devam Ediyor

Depremzedeler, 9 ay sonra hala konteynerlerde yaşam savaşı veriyor. kalıcı konutlar için adım atılmamış durumda.

Abone Ol

Maraş - Depremin 9 ay sonra kalıcı konutların tamamlanması nedeniyle 50 binin üzerinde insanın kaybettiği deprem felaketinin mağdurlarının büyük bir kısmı hala konteynerlerde yaşam savaşı veriyor.

Merkez üssü Mereş'in Bezercix (Pazarcık) ve Elbistan ilçeleri olan 6 Şubat depremlerinin üzerinden 9 ay geçti. Bu depremler, 11 şehri etkileyerek büyük bir yıkıma neden oldu ve resmi rakamlara göre 48 bin 448 kişinin hayatını kaybetti. Ancak felaketin ardından hala birçok depremzede, ihmal, yetersizlik ve sorumluluksuzlukla karşı karşıyayız.

Mezopotamya Ajansından Ceylan Şahin'in yaptığı özel haberde yer alan bilgilere göre: Bezercix (Pazarcık) ilçesine bağlı Osmandede ve Ördekdede mahalleleri ile Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Çigil (Çiğli) mahallesinde yaşayan depremzede dönemde, hem sevdiklerinin yıkımlarına hem de uzun süre yaşadıkları mahallelerin yıkımına tanık oldular. Tarım ve hayvancılıkla geçişi sağlayan birçok mahalle sakinliğini, besledikleri hayvanların parçalarının saklandığını ve tarlalarının tasarruf ettiğini belirtiyor. Temel masrafları karşılamakta bile zorlanan depremzede olanlar, konutlarının ne zaman deneyim konusunda bilgi sahibi değiller.

Depremzedeler, yaşanan felaketlerin ardından zorlu koşullar ve yeniden hayata tutunma süreçlerini anlatıyor.

Osmandede Mahallesi'nde yaşayan emekli esnaf Mahmut Delibalta (65), depremden önce mahallelerinde 60'a yakın bir evde ancak depremden sonra sadece 6 evde ayakta söylüyordu. Delibalta, ortaklarımızın ilgisizliğinden şikayet ederek, "Dertlerimizi dinleyip gidiyorlar. Biz evlerin yapılıp yapılmadığını öğreniyoruz. Her şeyi kendi imkanlarımızla yapmaya çalışıyoruz" diyor. Ağır hasarlı bir evde yaşayan Delibalta, hala bir konteynerin kendilerine ulaşmadığını ve vücutta kalmaktan etkilenmeklerini ifade ediyor.

Depremde 190 evde sadece 13'ü ayakta kalan Ördekdede Mahallesi'nde yaşayan İbrahim Akkaya (78) ve eşi Nuriye Akkaya (82), depremde ağır hasar alan evlerinin bahçelerinde kurduğu konteynerde yaşam mücadelesi veriyor. İbrahim Akkaya, tarım yaparak geçimlerini sağladıklarını ancak şimdi geçimlerini zorlaştığını ve sağlık sorunları yaşadıklarını belirtiyor.

Depremzedeler, kalıcı konutlar konusunda hala herhangi bir adım atılmadığını ve konteynerlerde kalmaya mahkum edilenleri dile getiriyorlar.