Yaşanan Maraş depremi sonrasında KYK yurtlarına yerleştirilen depremzedeler 31 temmuza kadar süre verildi. Depremzedeler bu tarihe kadar yurtları boşaltmak durumundalar. Depremzedeler ise yurtlarda kalmak istediklerini belirtiyorlar.

AJANS65 TV - 6 Şubat 2023 tarihinde Maraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde yıkıcı etkiye yol açan deprem sonrasında yüzbinlerce insan evsiz kalmıştı. Alınan geçici tedbir ile depremzedelerin bir kısmı KYK yurtlarına yerleştirilmişti. Ancak pek çok ilde depremzedeler yeni eğitim-öğretim yılı öncesi yurtlardan çıkarılmaya başlandı. Depremzedelere 31 Temmuz'a kadar süre tanındı.

Artı Gerçek’te yer alan haberde, depremde büyük yıkımın yaşandığı 10 ilden Kocaeli’ne gelen ve yurtlarda misafir edilen yaklaşık 3 bin depremzede tahliye kararıyla ikinci kez yıkım yaşadı. AFAD ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının başlaması ile birlikte yurtlara gelecek öğrencilere yer açmak amacı ile yurtların tahliye edildiğini belirtirken, depremzedeler ise ne yapacağını bilemiyor.

'YURTLARDA KALANLAR YA YAKINLARINI YA EVLERİNİ KAYBETTİ'

Semiha Ayverdi Kız Yurdu'nda kalan depremzedeler çadır ve konteyner bulamadıkları için yaşadıkları illerin valilikleri ve AFAD tarafından Kocaeli’ne getirildiklerini ve dört aydan fazla bir süredir yurtta kaldıklarını vurgulayarak, “AFAD ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri bize yazılı bir tebligatta bulunmadan 31 Temmuz’a kadar yurtları boşaltmamızı istedi. Sadece Semiha Ayverdi yurdunda 30-40 aile kalıyoruz, 150 kişiye yakınız. Burada kalanlar ya yakınlarını kaybetti ya evlerini kaybetti. Kimsenin psikolojisi normal değil" diye konuştu.

Narin Güran Cinayetinde Keşif Görüntüleri Ortaya Çıktı Narin Güran Cinayetinde Keşif Görüntüleri Ortaya Çıktı

'EVLERİMİZİN HÂLÂ ENKAZI KALDIRILMADI'

Yurtlarda kalanların çoğunluğunun yaşlılar, çocuklar ve engelliler olduğunu vurgulayan depremzedeler, "Yaşadığı ilde işi olan geri dönüp gitti. Biz kalanlar hiçbir şeyi olmayan insanlarız. Evlerimizin hâlâ enkazları kaldırılmadı. Biz buradan gitmek istemiyoruz. Buraya geldiğimizde yurtta kalan kardeşlerimizle hiç sıkıntı yaşamadık. Bundan sonra da yaşamayacağız. Eğer ille yurttan çıkartacaklarsa başka bir yer göstersinler. Çünkü bize 'Ya illerinize dönün konteynerlerde kalın ya da kira yardımı ile kiraya çıkın' diyorlar. Verdikleri kira yardımı mal sahipleri için 5 bin TL, kiracılar için ise 3 bin TL Bu paralarla nerede kiralık ev bulacağız” dedi.

'BU KARARLA ÇOCUKLARIMIZIN BİLE PSİKOLOJİSİ BOZULDU'

Yakınlarını kaybeden ve çocuklarıyla kalan kadınlar için durum daha da zor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sizler bizim misafirimizsiniz. Evleriniz yapılana kadar yurtlarda kalabilirsiniz" sözlerini hatırlatarak yurtlardan çıkarılmalarına tepki gösteren depremzede kadınlar, "3 bin TL ile nerede ev bulacağız? İllerimize döndüğümüzde konteynerde nasıl kalacağız? Burada sesimizi çıkaramıyoruz, korkuyoruz. Hepimiz zaten perişan haldeyiz. Bu kararla birlikte çocuklarımızın dahi psikolojisi bozuldu” diye konuştu.

AFAD: KİMSEYİ MAĞDUR ETMEYECEĞİZ

AFAD yetkilileri ise “2023-2024 eğitim ve öğretim yılının başlamasına hazırlık amacı ile tahliyeler yapılacak. Gelen öğrencilerin barınacağı alanlar oluşturmak zorundayız. Burada kalan depremzedelerin illerine dönmeleri halinde tüm yol paraları karşılanacak ve gittikleri illerde kendilerine konteyner

tahsis edilecek. Kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Gitmek istemeyenlere de kira desteği vereceğiz” dedi.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü de öğrenciler gelmeden yurtlarda tadilat ve tamirat yapılacağı için yurtların tahliye edileceğini söyledi.

Editör: İdris YILMAZ