Depremzedeler, TOKİ yerine kendi anlaştıkları müteahhitlere evlerini yaptırmak isterse 500 bin lira hibe alacak. Ayrıca faizsiz kredi verilecek. Peki hibeden ve krediden yararlanmanın koşulları nelerdir? Nereye başvurmak gerekiyor?

AJANS65 TV - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 'Yerinde Dönüşüm Projesi' kapsamında, kendi yapısını yerinde inşa edecek depremzedelere, konutlar için 500 bin TL, iş yerleri için de 250 bin TL hibe verileceğini açıkladı. Ayrıca, konutlar için 500 bin ile 800 bin TL, iş yerleri için de 250 bin ile 500 bin TL arasında faizsiz kredi kullanma imkânı sağlanacak.

Peki, depremzedelerin konut hibesi ve krediden faydalanabilmesinin koşulları neler?

Bakan Özhaseki, hak sahiplerinin sağlanan destekten nasıl yararlanacağına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

APARTMAN SAKİNLERİNİN YARIDAN BİR FAZLASININ ONAYI GEREK

Bir apartmanda oturan vatandaş içinde kaç kişiyse bir araya geldiklerinde yarıyı geçen oranda anlaştıklarında ve bir müteahhide bu işi vermek istediklerinde, tip sözleşmelerini hazırlayacağız. Yani vatandaş hukuki olarak, belki ileride kendi aleyhine doğabilecek birtakım durumları düşünemezse diye tip projeler hazırlayacağız. Böylece vatandaşlar, yereldeki müteahhitlerle çok rahat anlaşabilecekler.

MÜTEAHHİDE MUVAFAKAT VERİLECEK

Vatandaş burada her türlü harçtan muaf olacak. Eğer bir binada birkaç kişi varsa, mesela 5 katlı bir binada 10 kişi oturuyorsa, evleri yıkılmışsa onlar kendi aralarında anlaştıklarında bir müteahhitlik grubuna muvafakat verecek. Muvafakat verilen kişiyi muhatap alıp, daha sonrasında inşaat yapıldıkça kredi ve hibe miktarını ödemeye devam edeceğiz.

ORTAK HESABA PARA VERİLECEK

Ortak hesaba vereceğiz parayı. Ola ki bina içerisinde bir kişi itiraz etti ve katılmadı, iki kişi 'ben istemiyorum' dedi. Diğer insanları bekletmeye de hakkı yok onun. Yani bir binada 20-25 kişi varken bir kişinin itiraz etmesiyle onu durduramayız. O zaman o kişinin de muvafakatı var gibi kabul edip ortak hesabı onun adına da yatıracağız. İnşaat bitene kadar biz bu miktarı kullandıracağız. Sonrasında ise kredi miktarını senetlere bölüp kendilerinden alacağız. 2 sene ödemesiz, 10 yıl vadeli olacak ve faiz de olmayacak. Bunu biz Maliye Bakanımızla, İçişleri Bakanımızla, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Bey'in başkanlığında yapılan toplantılarda netleştirdik. Bunun teknik çalışmaları devam ediyor, nasıl ödeneceği, nereden hususu biraz da devletin işi. Vatandaş rahat olsun, devlet bu tür hibeler ve kredilerle kendi evini yapıp oturabilmelerini istiyor.

MÜTAHHİT İŞİ BIRAKIRSA NE OLACAK?

Peki iş devam ederken müteahhit sıkıntıya girip ayrılırsa ne olacak? Devreye biz TOKİ olarak gireceğiz, evlerini biz tamamlayacağız. Bakanlık olarak işi sonuna kadar denetlemeye ve işin başında durmaya devam edeceğiz.

HİBE NE ZAMAN VERİLECEK?

İş başlayacak, devam edecek. Biz arkasından hibe ve kredi olarak düşündüğümüz rakamları vermeye devam edeceğiz.

BAŞVURULAR İÇİN DEPREM İLLERİNDE 22 İMAR OFİSİ KURULACAK

Gerek il merkezlerinde yani Hatay'da, Adıyaman'da, Kahramanmaraş'ta, Malatya'da gerekse depremin en çok hasar verdiği İskenderun, Kırıkhan, Defne, Samandağ, Pazarcık, Gölbaşı, Onikişubat gibi ilçelerimizde, tam 22 yerde imar ofisleri kuruyoruz. Depremzede vatandaşlarımız bu ofislere gelip, görüşmelerini yapsınlar.

Meteoroloji’den Sağanak Yağış Uyarısı: Kuzey ve Batı Kesimlerde Yağışlar Kuvvetleniyor Meteoroloji’den Sağanak Yağış Uyarısı: Kuzey ve Batı Kesimlerde Yağışlar Kuvvetleniyor

15 TEMMUZ'DA MÜRACATLAR ALINMAYA BAŞLANACAK

Arkadaşlarımızla karar verdik. Yerlerini tespit ettiler. Şimdi içerideki büro malzemeleri vesaire diziliyor. Büyük ihtimalle 15 Temmuz olarak öngörüyoruz. 15 Temmuz'da hepsinde birden müracaatları almaya başlayacağız veya bilgi almak için müracaat eden vatandaşlarımızı da bilgilendireceğiz."

HİBE VE KREDİ DETAYLARI

Bakan Özhaseki'nin açıkladığı hibe ve kredinin detayları ise şöyle:

Depremzedelerden kendi yapısını yerinde yapmak isteyenlere konutları için 500 bin lira, işyerleri için de 250 bin lira hibe verilecek. Depremzedeler konut büyüklüklerine göre 500 bin lira ile 800 bin lira arasında, işyeri büyüklüklerine göre de 250 bin lira ile 500 bin lira arasında kredi kullanabilecek.

KONUT BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE KREDİ

Konut kredileri, brüt inşaat alanı 100 metrekareye kadar olan konutlar için 500 bin lira, brüt inşaat alanı 101-150 metrekare olan konutlar için 700 bin lira, brüt inşaat alanı 151 metrekareden büyük konutlar için 800 bin lira olacak.

İşyeri kredi tutarları ise, brüt inşaat alanı 50 metrekare olan işyerleri için 250 bin lira, 51–100 metrekare arasında olan işyerleri için 400 bin lira, 101 metrekareden büyük olan işyerleri için kredi tutarı 500 bin lira olarak belirlendi.

Hibe ve krediler de inşaatın ilerleme seviyesi tespit edilerek hak edişlere göre verilecek. Mülkiyeti tüzel kişilere ait olanlar da hibe ve kredi desteğinden faydalanabilecek.

BİRDEN FAZLA DAİRE SAHİBİ DE YARARLANABİLECEK

Hibe ve kredi imkanından faydalanmak isteyen hak sahipleri, Hatay'da Antakya, Defne, İskenderun/Belen, Kırıkhan, Samandağ ve Hassa'da, Kahramanmaraş'ta Dulkadiroğlu, Onikişubat, Elbistan, Pazarcık, Türkoğlu ve Afşin'de, Malatya, Yeşilyurt, Battalgazi Doğanşehir'de, Adıyaman'da Merkez, Gölbaşı, Besni ve Kahta'da, Gaziantep'te İslahiye ve Nurdağı'nda açılacak 22 Yapım ve Dönüşüm ofisine müracaat edebilecek.

Ayrıca birden fazla dairesi olup da evli çocukları bu dairelerde oturanlar da hak sahibi sayılacak ve projeden faydalanabilecek.

Bütün binaya sahip olanlar da bir dairesi için hibe alabilecek, diğer daireler için de 3 daireye kadar kredi kullanabilecek.

Editör: İdris YILMAZ