Maraş merkezli yaşanan deprem dolayısıyla Türkiye genelinde eğitime ara verildi. Yaşanan arada dolayı telafi eğitiminin olup olmayacağına iliştin Milli Eğitim Bakanı Özer bir açıklama yaparak, "(Deprem bölgesi) 10 ildeki öğrencilerimizin öğrenme kayıplarını telafi etmek için 1 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında telafi programı yapacağız" ifadelerini kullandı.
AJANS65 TV - Maraş merkezli yaşanan ve 11 ilde yıkıcı etkiye yol açan ve onbinlerce insanın yaşamına mal olan deprem felaketinde ülke genelinde belli bir süreliğine okullar tatil edilmişti. Okulların tatil edilmesi sonrasında telafi eğitiminin olup olmayacağına ilişkin tartışmalar sürerken, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, NTV canlı yayınında eğitim gündemine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
‘Deprem sonrasında çok hızlı davrandık’
Bakan Özer, Milli Eğitim Bakanlığı olarak eğitimi normalleştirmek için 6 Şubat'tan itibaren çok hızlı davrandıklarını, deprem bölgesindeki illerin etkilenme durumuna göre kategoriye ayırdıklarını kaydederek, “Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 1 Mart tarihi itibarıyla eğitim öğretimi başlattık. Gaziantep, Osmaniye ve Adana'da 13 Mart'ta eğitim öğretimi merkez bölgelerin, ilçelerin tamamında başlattık. Geriye kalan 4 il, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Hatay... Bu illerimiz depremden en fazla etkilenen illerdi. Onlar da tüm merkezi ilçelerde değil hazır olan ilçelerde 27 Mart tarihi itibarıyla eğitim öğretimi başlattık” ifadelerini kullandı.
Özer şu ifadeleri kullandı:
“Daha sonra da eğitim öğretime başlama bu illerdeki, ilçelerdeki sürecini valiliklerimize bıraktık. Valiliklerimiz ilçelerin hazır durumuna göre, sadece okulların sağlamlığı değil ilçelerdeki hayatın akışına göre kararlar aldılar. Bu kapsamda Malatya'da 3 Nisan tarihi itibarıyla tüm ilçelerde eğitim öğretim başladı. Kahramanmaraş'ta 10 Nisan itibarıyla tüm ilçelerde eğitim öğretim başladı. Hatay'da İskenderun'da 3 Nisan, Belen, Hassa ve Kumlu'da 10 Nisan'da eğitim öğretim başladı. Yani 10 Nisan'dan sonra sadece Hatay ve Adıyaman'da kapalı olan ilçelerimiz vardı. Bugün itibarıyla artık deprem bölgesindeki tüm ilçelerde eğitim öğretim başlamış oldu.”
Hangi illerde telafi eğitimi olacak?
Depremin yaşandığı 10 ilde telafi eğitiminin olacağını belirten Özer, “öğrencilerimizin öğrenme kayıplarını telafi etmek için 1 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında telafi programı yapacağız” dedi.
‘Son 20 yılın tek seferdeki en büyük öğretmen ataması yapılacak’
Öğretmen atamalarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Özer, “45 bin öğretmen atamasını sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı. Aslında bu 45 bin öğretmen ataması son 20 yılın tek seferdeki en yüksek ataması. İnşallah 8 Mayıs itibarıyla bu atamaları gerçekleştireceğiz ve yüzde 50'sinin üzerinde öğretmeni bu 10 ilimizdeki restorasyon çalışmasına destek olmak için görevlendireceğiz. Ağırlığı deprem bölgesine vereceğiz.
Sözleşmeli öğretmen olarak başlıyorlar. Bulundukları yerde 3 yıl görev yapacaklar. İsterlerse devam edecekler” dedi.