Ekoloji

Denize Bırakılan Kokain Köpek Balıklarının Halüsinasyon Görmesine Neden Oluyor

Abone Ol

Bilim insanları denize bırakılan kokainle beslenen köpek balıklarının sergiledikleri farklı davranışı incelemeye aldı. ABD'nin Florida eyaleti açıklarında yapılan araştırma, köpekbalıklarının denize bırakılan kokain balyalarından dolayı doğalarına aykırı davranışlar sergiledikleri ve halüsinasyon gördüklerini ortaya koydu. Ekip, balıklardan kan örneği almayı planlıyor.

AJANS65 TV - Uyuşturucu tüccarları köpek balıklarını doğalarından koparıyor! Bilim insanları, denizcilik temalı yeni bir korku filminin konusu olabilecek bir araştırma sonucu çılgın ve aç köpekbalıklarının Florida kıyılarına bırakılan halüsinatif uyuşturucu balyalarıyla beslendiğini düşünüyor. ABD'nin Florida eyaleti açıklarında yapılan araştırmada, köpekbalıklarının denize bırakılan kokain balyalarından dolayı doğalarına aykırı davranışlar sergiledikleri ve halüsinasyon gördükleri tespit edildi.

OKYANUS AKINTILARI BALYALARI BELLİ BİR NOKTAYA TOPLUYOR

Eyaletteki Mote Deniz Laboratuvarı'nda araştırmacı olarak çalışan Dr. Tracy Fanara ve ekibi, Florida sularında faaliyet gösteren uyuşturucu kaçakçılarının okyanusa bıraktığı kokain balyalarının, deniz canlıları üzerindeki etkisini inceledi. Florida'nın güney ucundaki adalar çevresinde köpekbalıklarını altı gün boyunca gözlemleyen araştırmacılar, balıkların olağan dışı davranışlar sergilediklerini saptadı. Fanara, "Araştırmaları için en iyi yerin 'Florida Keys' adı verilen bölge olduğunu çünkü okyanus akıntılarının birleştiği bölgenin yüzen kokain balyalarının toplandığı bir alan hâline geldiğini" söyledi.

HALÜSİNASYON GÖRÜP HAYALİ AVININ ETRAFINDA DÖNDÜ

Genellikle insanlardan uzakta yüzen bir tür olan çekiç başlı köpekbalığının kokaini tükettikten sonra, düzensiz bir şekilde hareket ederek dalgıçlara doğru yüzdüğü ve halüsinasyon gören bir kum köpekbalığının hayali bir avın etrafında daireler çizdiği gözlemlendi. Suya deney amaçlı, içinde kokain yerine balık yemi bulunan balyalar atan araştırmacılar, köpekbalıklarının yemlere saldırdıklarını gördü.

Fanara, "Eğer bu kokain balyaları noktasal bir kirlilik kaynağıysa, köpekbalıklarının bu kimyasaldan etkilenmesi makul bir olasılık. Kokain o kadar çözünür bir madde ki, bu paketlerden herhangi biri birazcık açıldığında yapısal bütünlük bozulur ve uyuşturucu suya karışır" dedi. Ekip, araştırmalarını sürdürmek ve köpekbalıklarının tükettiği kokaini saptamak için balıklardan kan örneği almayı planlıyor.

OKYANUSLARDA 500'DEN FAZLA KÖPEKBALIĞI TÜRÜ YAŞIYOR

Öte yandan Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 1970'ten 2018'e kadar tüm okyanuslardaki köpekbalığı popülasyonu yüzde 71,1 azaldı. Ortalama 272 yıl ömrü olan ancak 400 yıla kadar yaşayabilen Grönland köpekbalığı, Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, en uzun yaşayan omurgalı canlı.

KÖPEKBALIKLARI, DİNOZORLARDAN 190 MİLYON YIL ÖNCE DÜNYA'DAYDI

Miami Üniversitesi'nde yapılan başka bir araştırma, köpekbalıkları ağaçlardan 90 milyon, dinozorlardan 190 milyon yıl önce dünyada yaşadıklarını ortaya koymuştu. Ses üretmek için herhangi bir organa sahip olmayan köpekbalıkları, okyanusta yollarını bulmak ve avlarını tespit etmek için elektromanyetik dalgaları algılayabiliyor. Ortalama 11 ila 12 ay hamile kalan köpekbalıklarının Fırfırlı köpekbalığı gibi bazı türleri, 3 yıla kadar hamilelik geçirebiliyor.