Dağlık Karabağ'da etnik temizlik endişesiyle başlayan son yılların en büyük göç hareketi sürüyor. Şu ana kadar nüfusun yarısından fazlası Ermenistan'a göç ederken Artsakh (Dağlık Karabağ) Cumhuriyeti kendini feshettiğini duyurdu.

AJANS65 TV - Dağlık Karabağ'da uluslararası toplum tarafından tanınmayan Stepanakert (Hankendi) merkezli Artsakh Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Samvel Şehrimanyan imzaladığı kararnameyle tüm devlet kurumlarını feshetti. Kararname, 1 Ocak 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek. Şehrimanyan'ın fesih kararı, dün Azerbaycan Sınır Güvenlik Teşkilatı'na bağlı askerlerin bir dönem Dağlık Karabağ'daki Ermeni yönetiminin üst düzey isimlerinden biri olan Ruben Vardanyan'ı gözaltına alması ve "Azerbaycan sınırını yasadışı yollardan geçmek ve terörizmi finanse etmekle" suçlayarak tutuklamasının ardından geldi.

"1 Ocak 2024'e kadar tüm devlet kurum ve kuruluşları feshedilecek ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin (Artsakh) varlığı duracak" dendi.

Ayrıca "Bu kararnamenin yürürlüğe girmesinden sonra, Dağlık Karabağ halkı, cumhuriyet dışında yaşayanlar da dahil olmak üzere, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin yeniden entegrasyon koşullarını öğrenmeli, gelecekte Dağlık Karabağ'da kalma konusunda bağımsız ve bireysel bir karar vermelidir" ifadeleri de yer aldı.

Küresel Kaos: CrowdStrike Güncellemesi Dünyayı Nasıl Felç Etti? Küresel Kaos: CrowdStrike Güncellemesi Dünyayı Nasıl Felç Etti?

PAŞİNYAN: GELECEK GÜNLERDE KARABAĞ'DA HİÇ ERMENİ KALMAYACAK

Öte yandan, Azerbaycan'ın kontrolüne giren bölgeden 'etnik temizlik' endişesiyle kaçışlar sürüyor. Ermenistan Başbakanlığından yapılan açıklamada, Karabağ'dan gelen Ermenilerin sayısının 65 bini geçtiği açıklandı. Böylece, şu ana kadar, 120 bin nüfuslu Karabağ'daki sivillerin yarısından fazlası bölgeyi terk etmiş oldu. Ermenistan Başbakanı Paşinyan bölgedeki durumu, "Gelecek günlerde Dağlık Karabağ'da hiç Ermeni kalmayacak" diye özetledi.

NE OLMUŞTU?

Dağlık Karabağ, Sovyetler Birliği'nin dağılması sürecinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında tartışma konusu olmuş, 1990'ların başındaki savaşla Azerbaycan'dan kopmuştu. Azerbaycan, 2020'de Rusya'nın arabuluculuğunda ateşkesle sonuçlanan ikinci Karabağ Savaşı'nın ardından enklavın içindeki ve çevresindeki toprakları geri aldı. Ateşkes anlaşması, Rusya'nın Ermenistan ile Karabağ arasındaki karayolu ulaşımının açık kalmasını sağlamasını gerektiriyordu. Ancak, Ermenistan ve Karabağ arasındaki karayolu bağlantısını sağlayan Laçın Koridoru, aralık ayında kendilerini ekolojik hak savunucuları olarak tanımlayan Azeri siviller tarafından ablukaya alındı. Rus barış güçleri duruma müdahale etmezken nisan ayında Azerbaycan sınır muhafızları güzergaha bir kontrol noktası kurarak ablukayı sıkılaştırmıştı. Son olarak, yaklaşık bir hafta önce, Dağlık Karabağ'dan Bakü'ye yapılan saldırılarda sivil ve polislerin öldürüldüğü gerekçesiyle Azerbaycan Dağlık Karabağ'a karşı askeri operasyon başlatmış, Ermeni güçlerinin silah bırakmayı kabul etmesi üzerine ateşkes sağlanmıştı.

Editör: İdris YILMAZ