Akaryakıtta yaşanan fahiş fiyat artışları ve vergi arttırımı sonrasında mazotun litre fiyatının 40 tL’yi geçmesi çiftçileri üretim yapamaz hale getirirken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2023-2024 ekim dönemi öncesi üreticilerin desteklenmesini istedi. Gerekli desteklerin verilmemesi durumunda üreticileri ve tüketicileri zor günlerin beklediği kaydedildi.

AJANS65 TV - Hemen her gün akaryakıta yapılan zam ve vergi artışları özellikle üretim sektörünü üretim yapamaz hale getirdi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar çiftçilerin içinde bulundukları duruma ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Yaptığı açıklamada Bayraktar, ülkenin önemli temel ürünlerinden olan ve Türkiye'deki ekiliş alanlarının yüzde 40'tan fazlasını kapsayan buğday, arpa ve kırmızı mercimekte ekime kısa süre sonra başlanacağını bildirdi.

Üreticilerin gübrenin yaklaşık yüzde 50'sini, tarımda toplam kullanılan mazotun yüzde 25'ini bu dönemde kullandığına dikkati çeken Bayraktar, son aylarda girdilerdeki fiyat artışlarına işaret etti.

Sebahat Tuncel DEM Parti Van İl Bahçesinde Halkla Bir Araya Geldi Sebahat Tuncel DEM Parti Van İl Bahçesinde Halkla Bir Araya Geldi

Bayraktar, 2023-2024 ekim dönemi öncesi üreticilerin desteklenmesi çağrısında bulunarak, şunları kaydetti: "En ucuz üretim sürdürülebilir üretimdir, sürdürülebilir üretim için de üreticilerimizin yeterli girdi temin etmesi ve alın terinin karşılığını alması gereklidir. Ekim ayında verilecek mazot ve gübre destekleri bir an önce artırılarak verilmeli, sezona başlayan üreticilerimizin önü açılmalıdır. Aksi takdirde üreticilerimizin üretme isteği ve tüketicilerimizin gıdaya erişimi açısından zor günler bizi bekliyor." (HABER MERKEZİ)

Editör: İdris YILMAZ