Havaların aşırı ısınması ile birlikte insanlar serinlemek için suya girmekteler. Suya girenlerin yüzme bilmemeleri nederiyle boğulma vakalarında artış yaşanmaktadır. Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar boğulma vakalarında yaşanan artdışı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sordu.

EDİTÖR / AJANS65 TV

Küresel Kaos: CrowdStrike Güncellemesi Dünyayı Nasıl Felç Etti? Küresel Kaos: CrowdStrike Güncellemesi Dünyayı Nasıl Felç Etti?

Dünya genelenide son yılların en sıcak yazı yaşanıyor. Havaların aşırı derecede ısınması nedeniyle serinlemek için insanlar su birikintilerinin bulunduğu alanlara akın ediyor. Serinlemek için suya girenlerin yüzme bilmemeleri nedinye boğulma vakalarında da artış yaşanmaktadır.

Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar konuyu meclis gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Dündar verdiği soru önergesinde, Türkiye'de yaz aylarında neredeyse her gün boğulma vakalarının yaşanmakta olduğunu ve her yıl yüzlerce kişinin gerekli tedbirler alınmadığı için boğularak yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Verdiği soru önergesinde Dindar, “Denizlere kıyısı olan şehirlerin yanı sıra göl, gölet ve sulama kanallarının fazla olduğu illerde boğulmaların daha yoğun yaşandığı gözlenirken, en çok boğulma vakası 29 Haziran’da gerçekleşti. Konya, Gaziantep ve Diyarbakır’da 2’şer, Kırıkkale’de 3, Şanlıurfa ve Mersin’de birer olmak üzere 11 kişi 29 Haziran’da boğularak hayatını kaybetti. Son bir ay içinde ülke genelinde 60’tan fazla kişinin yaşamını yitirdiği kamuoyuna yansımıştır. Van’ın Tuşba ilçesinde 30 Haziran’da serinlemek için Van Gölü’ne giren 21 yaşındaki  2 genç gözden kayboldu. 17 Haziran’da Van’ın Gevaş ilçesinde  göle düşen araçtan iki kişi boğularak yaşamını yitirdi.  Kamuoyuna yansıyan bu haberlere göre Türkiye’de boğulma vakalarında yaşamını yitirenlerin çok önemli bir kısmı 25 yaş altındaki gençlerden oluşmaktadır” bilgilerine yer verdi.

‘ALINMASI GEREKEN TEDBİRLERDEN DEVLET SORUMLUDUR’

Soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

“Her bir insanın yaşamının korunması amacıyla alınması gereken tedbirlerden devlet sorumludur. Anayasa’nın 5. ve 17. Maddesinin gereği olarak, tedbirsizlik nedeniyle yaşanan bu ölümlerin durması amacıyla devletin gerekli önlemleri alması zorunludur. Boğulmaların önüne geçilmesi ve bu nedenle ölümlerin durdurulması için yerel yönetimler ve ilgili bakanlıkların görevlerini yerine getirmesi gereklidir. Birçok yerde yüzülmemesi gerekirken herhangi bir uyarıcı tabela veya benzeri ikaz sisteminin olmadığı bir durum mevcuttur. Öte yandan Van gölü başta olmak üzere ülke genelinde deniz, baraj gölü, ırmak, nehir, su birikintisi,  havuz, dere, çay ve benzeri yerlere ilişkin uyarıcı işaretlerin, erişilebilir rehberlerin, ilk yardım için hazır can kurtaran ekiplerinin hazır bulundurulması gereklidir.

'ACİL DURUMLARDA ERİŞİME AÇIK BİR İLK YARDIM HATTI KURULMALI'

Plaj ve sahil olarak kamuoyuna açık olan yerlerin tanıtılması ve bu yerler dışındaki yüzme faaliyetlerinin risklerinin kamuoyuna duyurulması gereklidir. Meteorolojik ve doğal koşulların yüzme faaliyetini riskli hale getirdiği zaman ve mekanların önceden bildirilmesi için bir sistem kurulmalıdır. Acil durumlarda erişime açık bir ilk yardım hattının hazır bulundurulması ve ihtiyaç halinde  çok hızlı bir şekilde vaka yerine ulaşılması sağlanmalıdır. Suya girme veya yüzmenin tehlikeli olduğu değerlendirilen bölgelere, ‘çeken akıntı (rip akıntısı), bataklık’  uyarı tabelaları konulacak, yüzme alanı olarak belirlenmeyen göl ve deniz alanlarında suya girilmesi yasaklanmalı ve gerekli denetimler yapılmalıdır.”

Yeşil Sol Partili Dindar İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

  1. Türkiye’de 2015-2023 yılları arasında suda yüzerken boğulan kişi sayısı kaçtır? Boğulma vakalarının illere ve cinsiyetlere göre dağılımı nedir?
  2. Boğulma vakaları nedeniyle Türkiye genelinde devam eden soruşturma sayısı kaçtır? Bu ölümler nedeniyle hakkında inceleme veya soruşturma başlatılan kamu görevlisi sayısı kaçtır?
  3. Van Gölü çevresinde ve Van gölü havzasındaki su yollarında yüzme için riskli olan bölgeler belirlenmiş midir? Bu yerlerde boğulma vakalarının yaşanmaması amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır?
  4. Van Gölü çevresindeki belediyelerin boğulma vakalarının azaltılması amacıyla yürüttüğü faaliyetler nelerdir?
  5. Van Gölü çevresinde ve Van gölü havzasındaki su yollarında yüzme için belirlenmiş bölgeler hangileridir? Bu bölgelerde can kurtaran hizmetlerinin verilmesi amacıyla hangi çalışmalar yürütülmektedir? Can kurtaran hizmeti bulunmayan yüzme yerlerindeki riskleri önlemek amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır? Riskli durumlarda yurttaşların başvurabilecekleri kurum ve iletişim yerleri ve ilkyardım masaları mevcut mudur?
  6. Türkiye’de boğulma nedeniyle ölümlerin azalması amacıyla bakanlığınızın aldığı/alacağı tedbirler nelerdir?
Editör: İdris YILMAZ