Diyarbakır’da yapılan halk oylamasında Dem Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı olmayı başaran Serra Bucak, bir mücadele geleneğinin kadın temsilcisi olarak kayıtlara geçti. Dedesi ve dedesinin kuzeni ile başlayan, daha sonra babası tarafından devam ettiren mücadele geleneğini şimdilerde Serra Bucak devam ettiriyor.

MUHİTTİN BOTAN

DEM PARTİ’nin kararı doğrultusunda yapılan halk oylamasında Diyarbakır’dan DEM PARTİ Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı seçileh Serra Bucak, mücadeleci bir geleneğin de temsilcisi niteliğinde. 1920’li yıllardan itibaren ailesi içinde devam eden mücadele geleneğine kendisi de dahil olarak geleneğin sürdürücüsü oldu.

Serra Bucak’ın dedesi olan Faik Bucak ve onun kuzeni Remzi Bucak, mücadele geleneğinin ilk temsilcileri olarak öne çıkmaktalar. Diyarbakır’dan Demokrat Parti milletvetili olan Remzi Bucak, sonrasında Amerika’da yaşamak zorunda kalır.

MUSTAFA REMZİ BUCAK KİMDİR?

Mustafa Remzi Bucak, 1912 yılında Urfa’nın Siverek ilçesinde dünyaya gelir. Erenköy Amerikan Lisesi’nde son sınıfa kadar okur. Ancak bu lisenin kapanması sonrası Haydarpaşa Lisesi’ne geçerek oradan mezun olur. Daha sonra hukuk öğrenimi için Fransa’ya gider. Ancak Fransa’da fazla kalmaz ve İstanbul’a geri dönerek, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne devam eder ve buradan mezun olur. 16 Aralık 1947 tarihinde ruhsatname aldıktan sonra İstanbul Barosu’na bağlı olarak serbest avukatlık yapmaya başlar. İstanbul’da başladığı avukatlığa, Diyarbakır’da devam eder. Ardından Şubat 1955’te Ankara Barosu’na kayıt yaptırdı. Nisan 1962’de baro kaydını sildirerek mesleki çalışmasını noktaladı.

Mesleki faaliyetlerini sonlandırdıktan sonra siyasete atılarak, Demokrat Parti’nin ilk seçime katıldığı yıllarda IX. Dönem Demokrat Parti Diyarbakır milletvekili seçilir.

Yasama etkinliği IX. Dönemle sınırlı kalan Mustafa Remzi Bucak, parlamenterliği sonrasında yeniden avukatlığa döndü. Remzi Bucak Fransızca, İngilizcenin yanısıra Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerini de biliyordu. Muhtelif tarihlerde bir çok defa basılan "Bir Kürt Aydınından İsmet İnönü'ye Mektup" (1991) adlı eseriyle dikkatleri üzerine çekmişti.

REMZİ BUCAK VE KÜRTLER

Remzi Bucak, Kürt öğrencilerin barınma sorunun gidermek maksadıyla kurulan ve kürt öğrencilerin aydınlanmasında önemli bir yere sahip olan Dicle Talebe Yurdu’nun da kurucuları arısnda yer alır. Diğer kurucular ise Faik Bucak, Musa Anter, Yusuf Azizoğlu ve Ziya Şerefhanoğlu’dur.

Amed’de Gözaltında Tutulan Kürtçe Eğitmenler Adliyeye Sevk Edildi Amed’de Gözaltında Tutulan Kürtçe Eğitmenler Adliyeye Sevk Edildi

Remzi Bucak milletvekili olduğu dönemlerde, özellikle bölgede karanlıkta kalan cinayetlere ilişkin araştırmalar yapmakla nam salar. Bunlardan bir tanesi de 33 Kurşun katliamıdır. 1943 yılının Temmuz ayında Van'ın Özalp ilçesinde, 33 Kürt köylüsünün hayvan kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla 3. Ordu Komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın emriyle yargısız olarak kurşuna dizildiği “33 Kurşun Katliamı”nı gündeme getirdi. Sonrasında da katliam emrini veren Muğlalı yargılandı ve mahkum oldu.

Anlatılanlara göre, Bucak'ın Kürtlere ilişkin parlamento çalışmaları, devlet nezdinde aşırı derecede rahatsızlık yarattı. Anlatılanlara göre yaptığı cesur çıkışlar Demokrat Parti'yi de tedirgin hem de rahatsız etmeye başlamıştı. Bunun sonucunda dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından Çankaya Köşküne çağrılarak, “Unutma ki, Kürt meselesi bizim için Ermeni meselesinden çok, pek çok daha önemlidir. Aynı akıbetin başınıza gelmesini istemiyorsanız, bu kadar muamele ve müsamaha size çoktur bile” şeklinde tehdit edildiği belirtilmektedir.

49’lar Davası öncesi tutuklanacağı ve davaya dahil edileceğini anlayan Remzi Bucak, 1959’da Türkiye’yi terkederek ABD’ye yerleşti. Kürt sorunu ve çözümü üzerine çalışmalarına devam eden Remzi Bucak, İsmet İnönü’nün Kıbrıs sorununun çözümünde iki toplumlu federasyon önermesini, Kürt sorununun olası çözümünde Türkiye için de uygulanabileceğine ilişkin bir mektubu İsmet İnönü’ye hitaben yazdı. 1964 yılında BM'nin 'Sömürgecilik ve Irkçılıkla Mücadele Komisyonu'na bir mektup göndererek, dikkatleri bölgede yaşananlara çekmeye çalıştı.

ABD'de 16 Temmuz 1985 tarihinde yaşamını yitirdi. Naaşı Türkiye’ye getirilerek Siverek Mezarlığı’nda toprağa verildi.

FAİK BUCAK KİMDİR?

Faik Bucak 1919’da Urfa’nın Siverek ilçesine bağlı Hadro köyünde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Siverek’te, liseyi ise Diyarbakır’da okudu.

Üniversite öğrenimine İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başlar. 1941 yılında Musa Anter de İstanbul’da okumaktadır. Kürt öğrenciler aldıkları karar ile Dicle Talebe Yurdu’nu kurarlar. Yurdun başkanlığına Mustafa Remzi Bucak getirilir. Elbirliğiyle kurulan Dicle Talebe Yurdu, dönemin yoksul öğrenci gençlerinin İstanbul’da kalabilmelerini sağlar.

Üniversiteden mezun olan Bucak, 1947 yılında hâkim stajyeri olarak Antakya’ya gider. 1949 yılının son aylarında tayini Sivas’ın Gürün ilçesine çıkar. O dönem Faik Bucak, toprak davalarında önemli kararlar vererek adından sözettirir.

1956’da hâkimlikten istifa eden Faik Bucak, Urfa’ya yerleşerek avukatlığa başlar. 27 Mayıs 1960’da gerçekleştirilen darbe sonrası  tutuklanan 495 kişiden birisi de Faik Bucak olur. Daha sonra sürgüne gönderilen 55 kişiden birisi olur. 1961 yılında "Kürtçülük" yaptığı gerekçesiyle 3 ay Balıkesir cezaevinde tutuklu kalır.

1965’e gelindiğinde, Şeyh Sait isyanında yer almış olan Liceli Fehmi Bilal, Sait Elçi ve Ömer Turhal gibi isimlerle Temmuz 1965’te TKDP (Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi) kurarlar. Partinin genel başkanlığına Faik Bucak getirilir. TKDP, Türkiye sınırları içinde özerkliği savunur.

Bucak, 4 Temmuz 1966’da Urfa’nın Karaköprü mevkiinde bir suikaste uğrar ve yaralanır. Arabada iki oğlu ve amcasının oğlu olmasına rağmen, sadece kendisi hedef alınır. Faik Bucak, 5 Temmuz 1966 tarihinde hastanede şüpheli bir şekilde yaşamını yitirir. Belirtilenlere göre, suikastte ağır yara almaz. Bunun üzerine kaldırıldığı hastanede zehirli iğne ile öldürüldüğü iddia edilir.

KDP-T, 1967 yılında Devrimci Doğu Kültür Ocakları ve Türkiye İşçi Partisi ile birlikte Silvan, Batman, Ağrı ve Ankara’da Doğu Mitinglerini organize etti.

SERHAT BUCAK KİMDİR?

Faik Bucak suikaste uğradığında arabada bulunan ve yaralanan Serhat Bucak, Faik Bucak’ın oğludur. 17 Ekim 1945’te Siverek ilçesinin Hadro köyünde dünyaya geldi. İlk okulu Urfa’da, ortaokul öğrenimini ise Diyarbakır kolejinde tamamladı. 1970 yılında Hukuk fakültesinden mezun oldu. 8.5 yıl Siverek’te, 13 yıl İstanbul’da olmak üzere 20 yıl Avukatlık yaptı. HEP’in kurucuları arasında yer alır ve 3 yıl parti meclisi üyeliğini yapar. Halkın Emek Partisi(HEP) kapatıldıktan sonra Demokrasi Partisi’nin(DEP) yine kurucular kurulu listesinde yer alır. Yeni Ülke Gazetesinin de kurucuları arasında yer alan Bucak, Avrupa’da kurulan KNK’ye üye olmaktan hakkında dava açılır.

22 Yıl yaşadığı Avrupa’dan, hakkındaki davanın düşmesi ile memleketine geri döner, HDP’den Urfa milletvekili adayı olur.

AYŞE SERRA BUCAK KİMDİR?

Diyarbakır'da gerçekleşen seçimlerde DEM Parti'den büyükşehir belediye eş başkan aday adayı olan Ayşe Serra Bucak, oyların yüzde 55'ini alarak tarihi bir başarıya imza attı. 1976 yılında Diyarbakır'da dünyaya gelen ve aslen Siverek'li olan Serra Bucak, Serhat Bucak’ın kızıdır. Hayatını çocuk ve kadın hakları alanında yapılan çalışmalara adamış deneyimli bir sosyal çalışmacıdır. İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi mezunu olan Bucak, Almanya'nın Köln Üniversitesi'nde Alman Dili ve Edebiyatı ile Pedagoji bölümlerinden mezun oldu.

Bucak, 2006-2011 yılları arasında Bağlar Belediyesi Eğitim Destek Evi koordinatörlüğü yaparak sosyal alanda ilk adımlarını attı. 2014-2016 yılları arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan danışmanlığı ve meclis üyeliği görevlerinde bulundu. 2016-2022 yılları arasında çocuk ve kadın hakları konularında Sosyal Çalışmacı olarak aktif görev aldı. Ayrıca, ÇocukÇa Derneği ve ZimZim Kreş kurucularından biri olan Ayşe Serra Bucak, DEM Parti Diyarbakır il yönetiminde etkili bir rol üstlenmektedir. Demokratik Toplum Partisi'nden (DEM Parti) büyükşehir belediye eş başkan aday adayı olarak seçimlere katılan Bucak, Diyarbakır'da kadınların güçlenmesi ve toplumsal sorunların çözümüne yönelik çalışmalarına devam etmektedir.

Bucak, 31 Mart yerel seçimlerinde DEM PARTİ Diyarbakır Belediye Eşbaşkan adayı olarak yer alacak.

Editör: İdris YILMAZ