Kızamık hastalığına ilişkin tartışmalar devam ederken, Van'dan çocuğunun riskli grupta yer aldığını belirten sağlık emekçisi bir anne, bir buçuk yaşındaki çocuğunun, aşı kalmaması sebebiyle dozlarının yapılmadığını söyledi.

AJANS65 TV - Son zamanlarda kızamık hastalığına yönelik tartışmalar devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise yaptığı açıklamada bu konuda herhangi bir sorunun bulunmadığı açıklaması yaptı. Van’dan ise bir anne çığlığını duyurmaya çalışıyor.

TMMOB İç Mimarlar Odası Van Temsilciliğine Ferdi Özgökçe Atandı TMMOB İç Mimarlar Odası Van Temsilciliğine Ferdi Özgökçe Atandı

Anne derdini şöyle aktarıyor:

“Türkiye’deki çocuklar arasında kızamık vakaları artıyor ve ben artan bu vakaları endişeyle takip ediyorum. Çünkü 1 buçuk yaşındaki çocuğumun aşı dozu eksik.

Yaklaşık 9 aylıkken besin alerjisi tanısı konan çocuğuma çocuk alerjisi ve immünolojisi uzmanı hekim gözetiminde risk grubunda olduğu için ilk doz KKK aşısı uygulandı. 1 yaşını doldurduğunda ise aile hekimimizin uyarısıyla ikinci doz aşı için yeniden hastaneye gittik. Ancak alerjik bebekler için uygulanan KKK aşısı Priorix’in hastanede kalmadığını ve beklememiz gerektiğini öğrendik. Ocak ayının sonunda başlayan bekleyişimiz mayıs ayının sonuna kadar sürdü ve bu süreçte ben de sağlık çalışanı olduğum için çeşitli yollardan çocuğuma aşı aradım. Van merkezde SBÜ Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi dışında bir de YYÜ’ye bağlı araştırma hastanesi bulunuyor. İlk olarak bölge hastanesini arayıp aşı hemşiresine ulaştım. Hemşire ellerinde aşının bulunmadığını, bir hastane personelinin nasıl bulduğunu bilmediğini ancak aşıyı dışarıdan temin edip çocuğuna uygulattığını söyledi. Bunun üzerine üniversite hastanesindeki aşı hemşiresiyle iletişime geçtim. O da elinde birkaç doz aradığım aşının bulunduğunu çocuk hastalıkları uzmanı hekim uygulamayı kabul ederse uygulanabileceğini söyledi ancak çocuğumun yumurta başta olmak üzere birçok besine alerjisi olduğu için ve üniversite hastanesinde alerjik çocuklara bakan hekim olmadığı için çocuk hastalıkları uzmanı hekim bu riski almak istemedi. Ardından İl Sağlık Müdürlüğüyle sonrasında Halk Sağlığı Birimi ile görüştüm onlar da bana Sağlık Bakanlığının alıma çıktığını ve aşının haziran ayında hastalara uygulanabileceğini söyledi. Yapacağım başka bir şey kalmayınca beklemeye başladım ve yaklaşık 3 hafta önce aile hekimliğinden gelen telefonla aşının bölge hastanesine geldiğini ve uygulanmaya başlanacağını öğrendim ancak aşının yapılacağı gün hastaneye gittiğimizde çocuk alerjisi ve immünolojisi bölümünün tek hekimlik kapısı duvar olmuştu. Bizimle beraber bekleyen birkaç hasta da doktorun nerede olduğunu bölümün neden kapalı olduğunu anlamaya çalışıyordu. Sora sora öğrendik ki hekimin aile bireylerinden biri ağır hastaymış ve hekimin ne zaman döneceği belli değilmiş. Haftalardır her gün saat 10’da MHRS uygulamasına girip randevu arıyorum ki çocuğumu muayene ettirip aşısını uygulattırayım. Geçtiğimiz hafta ilgili bölümde çalışan hekim sayısının iki olduğunu gördüm ama hâlâ randevular açılmış değil. Çocuğum riskli grupta olmasına rağmen aylardır aşısı yapılmadı ve ben artık çaresizce beklemek dışında ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Çocuklar arasında artan kızamık vakaları haberlerini endişeyle takip ediyorum. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz yıl çocuk aşılamalarındaki başarılarıyla övünüyordu. Yönünü bir de gerçek verilere, bizden tarafa aylardır aşı bekleyen alerjik çocuklara dönsün. Asıl gerçek rakamlara masa başlarında değil halkın arasında ulaşabilirler!” (Evrensel)

Editör: İdris YILMAZ