İran’ın, İsrail’e yönelik saldırısından sonra Amerikan basını, ABD Başkanı Joe Biden'ın İran'ın misillemesine yanıt verilmemesi konusunda İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu uyardığını yazdı. İran Genelkurmay Başkanı ise ABD ve İsrail'e "Yanıt verirseniz tepkimiz daha büyük olur" diye seslendi.
AJANS65 TV - İran'ın, Şam'daki Büyükelçiliği'ne 1 Nisan günü İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısına karşı misillemesini dün gece onlarca İHA ve füze ile gerçekleştirmesinin ardından gözler Tel Aviv'e çevrildi. 'Ezici bir karşılık' vereceğini açıklayan İsrail hükümetinin bir sonraki hamlesi merak edilirken, bölgesel savaş uyarısı yapan ABD'nin olası karşı saldırıya destek vermeyeceği belirtiliyor.
İsrail ordusu, İran'ın gönderdiği İHA ve füzelerin düşürülmesinde kendilerine ABD, İngiltere ve Fransa'nın da yardım ettiğini savundu. ABD Başkanı Joe Biden da, İsrail'in savunmasına "sarsılmaz" desteklerini yineledi. Bununla birlikte Biden'ın, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile dün gece gerçekleştirdiği telefon konuşmasında savunma ile saldırı ayrımı yaparak İran'a karşı yeni bir saldırıya katılmayacağını vurguladığı belirtildi.
'ABD KATILMAYACAK'
Amerikan haber siteleri CNN ve Axios'un üst düzey yönetim yetkililerine dayandırdığı haberlerde, "Biden'ın Netanyahu'ya, İsrail'in herhangi bir karşı saldırısına karşı çıkacağını söylediği" aktarıldı. CNN'deki habere göre Biden, "ABD'nin herhangi bir karşı adıma katılmayacağının" altını çizdi.
İRAN: BAŞARIYLA TAMAMLANDI, MİSİLLEMEYE KATILIRSA ABD ÜSLERİNİ DE VURURUZ
Öte yandan, İran da bugün hem İsrail'i hem de ABD'yi olası bir karşı saldırı konusunda bir kez daha uyardı. Tahran'ın dün gece Şam saldırısına karşı misillemenin tamamlandığı ve kendilerine karşı yeni bir hamle yapılmazsa "meselenin halledilmiş sayıldığı" yönündeki açıklamasının ardından, bugün de İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri'den benzer bir ültimatom geldi.
"Operasyon başarıyla tamamlandı. Biz bu operasyonu tam bir sonuç olarak görüyoruz ve operasyonun devamına yönelik bir düşüncemiz yok" vurgusu yapan Bakıri, karşı misilleme halinde ise İsrail topraklarında daha büyük bir saldırı düzenleyeceklerini açıkladı. Bakıri, ABD'yi de İsrail'in askeri eylemlerine destek vermemeleri konusunda uyardıklarını söyledi. "Eğer İsrail İran'a misillemede bulunursa yanıtımız bu gecekinden çok daha büyük olur" diyen Bakıri, ABD'ye de bu saldırıya katılmaları halinde "bölgedeki üslerinin vurulacağı" konusuna İsviçre üzerinden mesaj yolladıklarını ekledi.
İsrail'in ikisi üst düzey Devrim Muhafızı komutanı olmak üzere yedi kişiyi öldürdüğü Şam saldırısını en yakın müttefiki ABD'ye haber vermemiş olması nedeniyle Tel Aviv-Washington hattında gerilim yaşandığı belirtilmişti. Biden yönetimi, İran'ın misillemesi öncesinde de diplomatik bir girişim başlatarak bölge ülkelerinden Tahran'a itidal çağrısı yapmalarını istemişti.
İran'ın misillemesine dair son gelişmeler şöyle:
HAMAS: İRAN'IN DOĞAL HAKKI
İran'ın İsrail'e misillemesi hakkında Hamas'tan yapılan ilk açıklamada, Tahran'ın Şam'daki elçilik saldırısına karşı kendisini koruma hakkına vurgu yapıldı. Yazılı açıklamada, "Biz Hamas olarak, İran İslam Cumhuriyeti'nin askeri operasyonunu doğal bir hak olarak görüyoruz" denildi.
Hamas, misilleme için "Şam'daki İran konsolosluğunun hedef alınması ve Devrim Muhafızları'nın bir dizi liderine suikast düzenlenmesine karşı hak edilmiş bir yanıt" nitelemesi yaptı.
'İRAN 290'DAN FAZLA FÜZE VE İHA YOLLADI'
İsrail ordusu, topraklarına İran tarafından 100'ü balistik füze olmak üzere yaklaşık 290 füze ve kamikaze insansız hava aracı (İHA) gönderildiğini duyurdu. Buna göre İran, dün gece yaklaşık 100 balistik füze, 30 seyir füzesi ve 160 kamikaze İHA ile saldırdı.
'LÜBNAN, YEMEN VE IRAK'TAN DA SALDIRI DÜZENLENDİ'
İran'ın saldırısına eş zamanlı olarak, İsrail'e Lübnan'dan da yaklaşık 40, Yemen ve Irak'tan da bireysel olarak füze ve İHA fırlatıldığı belirtildi.
'FÜZELERİN İMHASINA ABD VE FRANSA DA DESTEK OLDU'
İsrail ordusu, savaş uçaklarının ABD öncülüğündeki diğer ülkelerle birlikte İsrail toprakları dışında "20'den fazla seyir füzesini imha ettiğini" ileri sürdü. İddiaya göre, füzelerin imha edilmesine Fransa da yardımcı oldu. İHA'ların da yüzde 99'unun imha edildiği savunuldu.
Haberde, İsrail'e herhangi bir seyir füzesinin ulaşmadığı, isabet eden balistik füzelerin ise altyapıya hafif hasarlar verdiği belirtildi.
ÜRDÜN: HAVA SAHAMIZA GİREN CİSİMLERİ VURDUK
İsrail'le barış anlaşması bulunan ve ABD'nin yakın müttefiki olan Ürdün, dün gece hava sahasına giren bazı cisimleri vatandaşlarının korunması için imha ettiğini açıkladı. Ürdün hava sahası da uçuşlara yeniden açıldı.
İran yönetimi, Ürdün'ü gerilime müdahil olmaması için uyarmıştı.
İSRAİL HAVA SAHASI YEDİ SAAT SONRA AÇILDI
İsrail, dün gece İran'dan başlatılan insansız hava araçları (İHA) saldırısı nedeniyle kapattığı hava sahasını sivil uçuşlara yeniden açtı. İsrail kamu yayın kuruluşu KAN'ın haberine göre, İsrailli yetkililer, İHA saldırıları nedeniyle 7 saat kapalı kalan hava sahasının sivil havacılık trafiğine açıldığını belirtti. Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'nda da uçuşlar yeniden başladı. Öte yandan dünya genelinde sivil havacılık trafiğini takip eden "Flight Radar 24" internet sitesi de (05:15 GMT) saatiyle İsrail hava sahası üzerinden çok sayıda uçağın geçiş yaptığını gösterdi.
Ancak Tahran ile Tel Aviv arasındaki gerilim devam ederken, birçok havayolu hala rota olarak hala Kuzey Sina ve Türkiye hava sahası üzerindeki hava koridorlarını kullanıyor.
BMGK VE G7 TOPLANACAK
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bugün İsrail'in çağrısıyla bir toplantı düzenlemesi bekleniyor. G7 ülkelerinin liderlerinin de bir video toplantısı yapacağı açıklandı.(HABER MERKEZİ)