İran meclisinde kabul edilen yeni yasa onaylanırsa başörtüsü kurallarına uymayan kadınlar 10 yıla kadar hapis cezası alabilecek. Yasasının yürürlüğe girmesi için son olarak Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin onayı gerekiyor.

AJANS65 TV - İran'da 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini'nin, 'zorunlu başörtüsü kurallarına uymadığı' gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alınırken ölmesinin ardından patlak veren protestoların birinci yılı henüz geride kalmışken İran Meclisi'nden millime niteliğinde bir karar geldi. Mecliste kabul edilen yeni yasayla başörtüsü kurallarına uymayan kadınlar 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Yasanın yürürlüğe girmesi için son nihai incelemeyi yapan Anayasayı Koruyucular Konseyi (AKK) tarafından da onaylanması gerekiyor.

Mollakasım Plajı Tepkiler Üzerine Kapatılıyor Mollakasım Plajı Tepkiler Üzerine Kapatılıyor

ANAYASAYI KORUYUCULAR KONSEYİ'NİN ONAYI GEREKİYOR

Yargının önerisi üzerine hükümet tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin imzasıyla Meclise gönderilen "İffet ve Başörtüsü Kültürünün Desteklenmesi" yasa tasarısı mecliste kabul edildi. Yasayla, kamuya açık yerlerde zorunlu başörtüsü yasası ihlallerine karşı para cezası, bankacılık hizmetlerinin engellenmesi ve adli işlem öngören düzenlemeler 'deneme amaçlı' üç yıl süreyle uygulanacak.

AA'nın İran resmi haber ajansı IRNA'ya dayandırdığı habere göre, mecliste hazır bulunan 201 milletvekilinden 34'ünün 'hayır' oyuna karşılık 152 oyla kabul edildi. yedi milletvekili de çekimser oy kullandı. Amini'nin ölümüyle ülke çapında başlayan hükümet karşıtı protestolar yüzlerce kişinin ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanırken, söz konusu yasa bu süreçte yaygınlaşan 'zorunlu başörtüsü' kurallarına yönelik ihlallerin önüne geçmeyi hedefliyor.

KURALLARI İHLAL EDEN KADINLARA KADEMELİ 'YAPTIRIM'

Düzenlemeye göre, başörtüsü kuralına aykırı hareket eden kadınlar ilk aşamada kısa mesaj ve benzeri yöntemlerle uyarılacak. Uyarıyı dikkate almayan ve başörtüsü kuralını yeniden ihlal edenlere para cezası kesilecek. Ceza bir ay içinde ödenmezse para cezası otomatik olarak kişinin banka hesabından kesilecek. Herhangi bir nedenle cezaların tahsilinin mümkün olmaması halinde ise söz konusu kişinin tüm banka ve kredi kuruluşlarını kapsayacak şekilde banka kartı çıkarma ve yenileme dahil her türlü bankacılık işlemi yapması yasaklanacak. Cezalara itiraz ise 10 gün içinde yapılabilecek. Dördüncü kez ihlal halinde para cezasının yanı sıra yargı tarafından söz konusu kişi hakkında dava açılması ve gerekli görülmesi halinde tutuklanması öngörülüyor. Dava açılması hâlinde yasaya uymayan kadınlar 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşabilecek. Kanuna aykırı hareket edenler işletmeler ise yaptırım düzenlemesi kapsamında geçici süreyle mühürlenebilecek ve devlet tarafından sunulan vergi muafiyetlerinden men edilebilecek. (HABER MERKEZİ)

Editör: İdris YILMAZ