Haber takibi yapan gazetecilerin gözaltına alınıp işkenceye maruz kalmalarına tepki gösteren basın meslek örgütleri yöneticileri, gazeteciler üzerinden topluma gözdağı verilmek istendiğini, işkencenin asıl sorumlusunun iktidar olduğunu ifade etti.

AJANS65 TV - Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın daha önce verilen memnu haklarının mahkeme kararı ile geri alınmak istenmesine karşı 3 Nisan günü İstanbul Esenyurt’ta yaşanan protestoları takip eden MA muhabiri Ferhat Sezgin, Yeni Yaşam gazetesi muhabiri Sema Korkmaz, Pir Haber Ajansı (PİRHA) muhabiri Dilan Şimşek ile Artı Gerçek muhabiri Müzeyyen Yüce polislerce gözaltına alınıp şiddet gördü.  

Polislerin burnunu kırdığı muhabirimiz Ferhat Sezgin ve diğer gazeteciler iki gündür İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor.

Basın meslek örgütü yöneticileri, gazetecilerin haber takibi yaparken gözaltına alınıp şiddete maruz kalmasına tepki gösterdi.

MLSA: GÖZDAĞI VERMEK İSTENİYOR

Medya ve Hukuk Çalışmalar Derneği (MLSA) Eş Direktörü Veysel Ok,  polislerin ve Türk yargısının gazetecilere yönelik şiddeti rutin bir iş haline getirdiğini, bunun ise toplumu dizayn etmek ve gözdağı verme amacı taşıdığını ifade etti. Ok, “Bu şiddetin diğer bir ayağı ise, diğer bütün medya kuruluşlarına mesaj vermeye çalışıyorlar. ‘Yaşanan hak ihlallerini topluma ulaştırırsanız, siz bu şekilde muamele yaparız’ diyorlar. Böyle bir olay karşısında bütün basın meslek örgütleri ve siyasi partilerin gazetecilere sahip çıkması gerekir” dedi.  

MA muhabiri Ferhat Sezgin’in burnunu kıran polislerin “intikam” almak istediğini söyleyen Ok, “Mezopotamya Ajansı hak odaklı haber yaptığı için sürekli polisler tarafından hedef alınıyor.  Ferhat Sezgin’e yapılan açıkça işkencedir ve bu da suçtur. Maalesef Türkiye’de bir cezasızlık politikası olduğu için polisler daha rahat davranarak hukuksuz davranmayı kendilerine hak olarak görüyorlar” diye konuştu.

‘SORUMLUSU İKTİDAR’

İşkencenin asıl sorumlusunun iktidar olduğunu vurgulayan Ok, şunları dile getirdi: “Kamu görevlileri suç işliyorsa bunun sorumlusu siyasi iktidardır. Van olaylarında biliyoruz ki sahada en çok şiddete uğrayan gazetecilerdi. Bacağı kırılan, kamerası kırılan gazeteciler oldu. Polisler bunu yaparken şundan eminler, herhangi bir yargı cezası ile karşılaşmayacaklar. Bu cezasızlığa karşı dayanışmak ve ortaklaşmak gerekir.”  

BASIN-İŞ: DÜŞMANCA BİR TUTUM

Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu ise, gazetecilere yönelik şiddetin “düşmanca bir tutum” olduğunu ifade etti.

Kendilerini devletin yerine koyan polislerinin zorbalığı kendilerine hakmış gibi gördüklerini dile getiren Dedeoğlu, “Türkiye’nin her bölgesinde gazetecilere yönelik bu tür baskılar var.  Sahada polisler tarafından kameraları kırılıyor, darp ediliyor ve görüntüleri siliniyor. Bunlara baktığımızda bunların hepsi anayasal bir suçtur. Bu mesleği halk için yapılıyor. Onun için herkesin gazetecilere sahip çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Gazetecilere yönelik bu şiddetin demokratik bir Türkiye ortamında mutlaka hesabının sorulacağının söyleyen Dedeoğlu, “Bu ülkede gazetecinin milliyeti yoktur. Gazeteci bir kamu mesleğidir ve halka karşı görevi olan bir meslektir. Onun herkesin gazetecilere saygılı olması gerekir” dedi.

Sakarya'da Baba ve Oğul Arasında Cinayet Sakarya'da Baba ve Oğul Arasında Cinayet

TGS: DERHAL SERBEST BIRAKIN!

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Banu Tuna de, uzun süredir Türkiye'de kimin gazeteci olduğuna iktidarın karar verdiğini belirtti.

Özgür Basın'a yönelik baskı ve yıldırma politikalarının süreklileştiğe dikkat çeken Tuna, “Ferhat Sezgin'in polis tarafından burnunun kırılması kabul edilemez. Bunun kazara yaşanmış bir olay olduğunu da düşünmüyorum. Polis güçleri, toplumsal eylemlerden tanıdıkları, aşina oldukları basın çalışanlarına özellikle düşmanca davranıyor. Bu örnekte görev yaptırmama, darp, işkence var ve bunların hepsi suçtur. Tüm meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.(MA)