Yeni Anayasa için tüm siyazi partilere çağrıda bulunan Erdoğan’a Deva Lideri Ali Babacan’dan cevap geldi. Babacan, Erdoğan’a “Önce mevcut Anayasaya uyun” dedi.
HABER MERKEZİ /AJANS65 TV
Pazar günü yeni yasama döneminde mecliste konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm partilere çağrıda bulunarak yeni bir anayasa için çalışma teklifinde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sosyal medya hesabından cevap veren Deva Partisi Lideri Ali Babacan, Erdoğa’nı mevcut anayasaya uymaya çağırdı.
Babacan sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu:
“Erdoğan bugünlerde çıktı, ‘Yeni Anayasa, Yeni Anayasa’ deyip duruyor. Yeni Anayasa’yı bu kadar önemsiyorsanız, Anayasa sizin için gerçekten önemli bir belge ise, toplumsal bir sözleşme ise önce mevcut Anayasa’ya bir uyun.
’Mevcut Anayasa’ya uymuyorum, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına uymuyorum, saygı duymuyorum’ diyen bir zihniyetin getirdiği Yeni Anayasa’nın ne değeri olabilir ki?”
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'de 28. Dönem 2. Yasama Yılı açılışı nedeniyle genel kurula hitaben bir konuşma gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasanın yapılması dolayısıyla genel kurula hitaben şu konuşmayı yapmıştı:
"Şimdi önümüzde yeni bir görev ve yeni bir fırsat var. Bu da ülkemizi cumhuriyetin ilk yıllarının ardından tekrar yeni ve sivil bir anayasaya kavuşturmaktır. ‘Hakimiyet kayıtsız şartsız milletimizindir” yazısının hakkını ancak bu şekilde verebiliriz. Türkiye’yi 12 Eylül’de darbe yönetiminin 41 yıl önce milletimizin sırtına sardığı mevcut anaysa kamburundan kurtarmak hepimizin en öncelikli sorumluluğudur. 41 yıllık tarihinde uğradığı irili ufaklı 20’den fazla değişiklikle adeta yamalı bohçaya dönen bu anayasanın 2023’ün Türkiye’sini taşıyamadığı açıktır. Bu gerçeği ekonomiden diplomasiye adaletten hak ve özgürlüklere çok geniş bir yelpazede farklı vasilerle şahit oluyoruz. Esasen yeni anaysa meselesi 10 seneyi aşkın süredir meclisimizin gündemindedir. Hatta yarım kalmış olsa da bu doğrultuda atılan kimi adımlar oldu. Cumhur ittifakı olarak 2021 yılında yeni anayasa için önce kendi hazırlıklarımızı yaptık ardından diğer siyasi partileri de hazırlık yapmaya davet ettik. Maalesef bu samimi davetimiz karşılık bulmadı. Lafa gelince sürekli darbe anayasasından şikâyet edenler, iş somut adım atmaya gelince ne yazık ki konfor alanlarının dışına çıkmak istemediler. Buna rağmen ümidimizi asla kaybetmedik. Her anayasanın ayrı bir hikayesi vardır. Türkiye 1921-24-61-82 anayasalarıyla dönemlerinin olağanüstü şartları içinde tanıştı. Bugün ülkemizin şartlarının ilk defa demokratik sisteminin kendi tabii işleyişi içinde bir anayasayı hazırlamaya ve milletin takdirine sunmaya uygun olduğuna inanıyoruz. Türk demokrasisinin ulaştığı olgunluk seviyesi anaysa meselesinde 27 Mayıs 1960 darbesiyle başlayan kötü geleneği tamamen sona erdirmeye fazlasıyla yeterlidir. Devletin ve milletin ortak geçmişini ortak geleceğini kuşatmayan bir anaysa ülkeye fayda getirmez. Şahsım ve cumhur ittifakı partileri olarak grubu olsun olmasın tüm partileri tüm milletvekillerini tüm toplumsal kesimleri bu konuda sözü ve teklifi olan herkesi yapıcı bir anlayışla yeni anayasa çağrımıza katılmaya davet ediyoruz."
"Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını yeni Anayasa ile taçlandıralım. Hatta bu vesileyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk döneminde ortaya çıkan iyileştirme ihtiyacını da yeni Anayasa çalışmaları kapsamında değerlendireceğimizi ifade etmek istiyorum. Yeni anayasa ile birlikte yönetim sistemi tartışmalarını sona erdirme imkanı bulacağız. Gördüğünüz gibi biz ülkemizi ve milletimizi Türkiye yüzyılı anayasasına kavuşturmak için her türlü uzlaşmaya açık davranıyoruz. Diğer siyasi aktörlerden de aynı yapıcı yaklaşımı bekliyoruz."
"Deprem konutlarının hak sahiplerine teslimine başlıyoruz. Ek bütçeyle bölgeye 762 milyar lira tahsis etmiştik, 2024'te bu rakam 1 trilyon lirayı geçecek."