AYM, 2016'da Eskişehir'de üniversite kampüsünde düzenlenen Newroz kutlamasına katılması sonrası yurttan atılan öğrenci Bedran Ali Ertuğrul'u bireysel başvurusunu karara bağladı.
AJANS65 TV - Anayasa Mahkemesi (AYM), 2016 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde Newroz kutlamasına katılmasının ardından yurttan atılan Bedran Ali Ertuğrul adlı öğrencinin, Anayasa’nın 34'üncü maddesiyle korunan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Oybirliğiyle alınan kararda, Mahkeme'ye bireysel başvuruda bulunan Ertuğrul'a 18 bin TL manevi tazminatın yanı sıra harç ve vekalet ücretleri için de 10 bin 194 TL ödenmesine hükmedildi.
DİSİPLİN SORUŞTURMASI BAŞLATILMIŞTI
Artı Gerçek'in haberine göre, Ertuğrul, 2016 yılında öğrencisi olduğu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin kampüsünde düzenlenen Newroz kutlamasına katılmıştı. O dönemde kaldığı, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı Yunus Emre Yurdu ise kutlamada "çeşitli sloganların atılması, yer yer şiddet olaylarının yaşanması" nedeniyle öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlattı.
YURTTAN SÜRESİZ ÇIKARMA 'CEZASI' VERİLDİ
Yurt idaresinin soruşturmasında Ertuğrul, "memleketinde her sene Newroz'u kutladıklarını, halay olduğunu görünce gösteriye katıldığını, etkinliğin yasa dışı olduğunu bilmediğini, bu durumu öğrendiği anda olay yerini terk ettiğini" söyledi. Bununla birlikte öğrenciye, yurttan süresiz çıkarma cezası verildi.
İDARE MAHKEMELERİ REDDETTİ
Ertuğrul'un, bu disiplin cezasının toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını ihlal etmesi nedeniyle açmak istediği dava idare mahkemesince, istinaf başvurusu da bölge idare mahkemesince reddedildi. Davayı AYM'ye taşıyan öğrenci, sadece etkinliğe katılması nedeniyle barınma imkânının elinden alınmasının ifade özgürlüğünü, maddi ve manevi varlığın korunması, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme, adil yargılanma ve etkili başvuru haklarını ihlal ettiğini belirtti
KARARDA NE DENİLİYOR?
AYM'nin Resmi Gazete'de yayımlanan kararında ise "Başvuru, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı kapsamında incelenmiştir" denildi. Kararda şu hükümler yer aldı:
"A. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,
B. Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE,
C. Kararın bir örneğinin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Ankara 10. İdare Mahkemesine (E.2016/5289, K.2017/925) GÖNDERİLMESİNE,
D. Başvurucuya net 18.000 TL manevi tazminat ÖDENMESİNE, tazminata ilişkin diğer taleplerinin REDDİNE,
E. 294,70 TL harç ve 9.900 TL vekâlet ücretinden oluşan toplam 10.194,70 TL yargılama giderinin başvurucuya ÖDENMESİNE,
F. Ödemenin kararın tebliğini takiben başvurucunun Hazine ve Maliye Bakanlığına başvuru tarihinden itibaren dört ay içinde yapılmasına, ödemede gecikme olması hâlinde bu sürenin sona erdiği tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için yasal FAİZ UYGULANMASINA,
G. Kararın bir örneğinin bilgi için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Adalet Bakanlığına GÖNDERİLMESİNE 12/4/2023 tarihinde OYBİRLİĞİYLE karar verildi."