Yaşanan yüksek enflasyon ve fahiş fiyat artışları insanların yaşam kalitesini düşürürken, Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar bunu meclis gündemine taşıyarak Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Verdiği soru önergesinde Dindar, “Beslenme ve barınma başta olmak üzere bazı ürünlerde niteliğin azalması yaşam hakkını risk altına sokmaktadır. Ayrıca daha ucuz ürün bulmak amacıyla online alışveriş yoluyla alışveriş yapan yurttaşların da daha çok mağdur olduğu bir süreç yaşanmaktadır” değerlendirmesine yer verdi.

HABER MERKEZİ / AJANS65 TV

VAN - Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz sonrası yükselen fiyat enflasyonu, KDV-ÖTV artışları ve fahiş fiyat artışları sonrası insanların alım gücünün düşmesi sorunu meclis gündemine taşındı. Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Verdiği soru önergesinde Dindar, Türkiye’de devam eden ekonomik krizin derin bir yoksullaşmaya neden olduğunu hatırlatarak, “Bir yönüyle esnaf ve işletme sahipleri enflasyon, kredi ve borç yükü ile mücadele etmektedir öte yandan neredeyse tüm yurttaşlar artan fiyatlar ve yaşam maliyeti nedeniyle zor zamanlardan geçmektedir. 2018 Haziran döneminde yüzde 15,39 olarak açıklanan tüketici enflasyonu süreç içerisinde yüzde 85,51’e kadar yükselmiş ve hala tek haneli rakamlara indirilememiştir. Yine 2018 Haziran döneminde 4,63 TL bandında olan Dolar kuru, 2023 Haziran döneminde 23,65 bandına kadar yükselmiştir. Bu çoklu kriz durumları esnafın icra ve iflas riskini arttırmak dışında daha düşük fiyatlı ve niteliksiz ürün almasına neden olmaktadır. Birçok işletmenin ve esnafın envanterindeki ürünlerin aynısını alamadığı kamuoyuna yansımaktadır. Öte yandan yurttaşların da satın alma gücü azaldığından daha kalitesiz ve düşük fiyatlı ürünlere yöneldiği bilinmektedir. Bu durum orta ve uzun vadede yurttaşların yaşam kalitesinde, kullandıkları ürünlerin niteliğinde bir düşüşe neden olmaktadır. Beslenme ve barınma başta olmak üzere bazı ürünlerde niteliğin azalması yaşam hakkını risk altına sokmaktadır. Ayrıca daha ucuz ürün bulmak amacıyla online alışveriş yoluyla alışveriş yapan yurttaşların da daha çok mağdur olduğu bir süreç yaşanmaktadır. Fiyatı biraz daha düşük diye kullanma süresi geçen ürünlerin kullanımı, gerekli denetimlerden geçmemiş gıdaların, mamaların ve temizlik ürünlerinin kullanımı, fason imalat veya kayıtdışı üretim olan ürünlerin kullanımı ürün güvenliğini azaltan ve tüketici haklarını risk altına sokan etkenler olarak yaşanmaktadır. Yoksulluk derinleştikçe söz konusu riskli ürünlerin kullanımı artmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Dindar, Bakan Bolat’ın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

Sakarya'da Baba ve Oğul Arasında Cinayet Sakarya'da Baba ve Oğul Arasında Cinayet
  1. Ekonomik kriz nedeniyle yoksullaşan yurttaşların ve işletmesi risk altında olan esnafın niteliksiz, denetimsiz ve riskli ürünlere yöneldiğine dair bakanlığınızın yaptığı bir araştırma mevcut mudur?
  2. 2018-2023 yılları arasında iflas eden, üretime veya hizmete ara veren, kapanan veya tasfiye edilen işletme sayısı kaçtır?
  3. 2023 yılı Haziran dönemi itibariyle toplam esnaf içerisinde borcu olmayanların oranı nedir? İcra takibi devam eden esnaf sayısı kaçtır? Söz konusu esnafa yönelik hangi destek ve teşvikler sunulacaktır?
  4. 2023 yılı temmuz ayı itibariyle açlık sınırının altında hane geliri olan yurttaş sayısı kaçtır? Söz konusu yurttaşların riskli, denetimsiz ve güvenlikli olmayan ucuz ürünlere yönelmemesi için alınan tedbirler ve sunulan teşvik ve destekler nelerdir?
  5. 2018-2023 yılları arasında ürün güvenliği ve denetimi kapsamında kaç işyeri veya işletme denetlenmiştir? Bu denetimler kapsamında kullanım süresi geçen ürünleri satan kaç işletme tespit edilmiştir? Söz konusu işletmelere yönelik hangi yaptırımlar uygulanmıştır?
Editör: İdris YILMAZ