Manşet

Anayasa Değişikliğinde Hangi Maddeler Değiştirilmek İsteniyor?

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni yasama yılı açılış konuşmasında tekrardan gündeme getirdiği anayasa değişikliğine ilişkin tartışmalar devam ederken, kimi yorumcular anayasa değişikliği ile asıl hedefin anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmesi olduğu ileri sürüyor.

AJANS65 TV - Anayasa değişikliği tekrardan ülke gündemine girdi. İktidar bloku dışındaki siyasi partiler değişiklik teklifi karşısında temkinli davranmayı sürdürüyor. Kimi muhalif çevreler ise Anayasa değişikliği ile asıl olarak neyin hedeflendiğine ilişkin tartışmalar yürütüyorlar.

Halk TV ekranlarından yayımlanan Söz Sende Programında gündeme dair gelişmeler tartışıldı. Program sunucusu Gözde Şeker AKP'nin değiştirmeyi hedeflediği anayasa maddeleri hakkında konuştu. Şeker, AKP'nin değişiklik yapmayı önerdiği maddeler şu şekilde:

1. ANAYASA MADDE 41: Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.

DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ: "Evlilik birliği ancak kadın ile erkeğin evlenmesi ile kurulabilir ve eşler arasında eşitliğe dayanır."

2. ANAYASA MADDE 24: Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dinî âyin ve törenler serbesttir.

DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ: "Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda, devlet ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilir"

ASIL HEDEF İLK 4 MADDE Mİ?

Söz konusu olan Anayasa değişikliği, 24. ve 41. maddeler çerçevesinde ortaya çıkmıştı. Siyaset gündeminden düşmeyen Anayasa değişikliğinde asıl meselenin 'ilk 4 maddede değişikliğe gitmek' olabileceği tartışma konusu oldu.

Anayasanın ilk dört maddesi şu şekilde...

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.