Dış Haberler
AB Ülkeleri Filistin’e Yardım Konusunda Kararsız: Önce ‘İptal’ Dedi Sonra Vazgeçti

İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları sürerken Avrupa Birliği ve üye ülkeler Filistin’e yönelik yardımlar konusunda ikiye bölündü. Almanya ve Avusturya, yardımların durdurulduğunu açıklarken, Fransa, Belçika, İspanya ve İrlanda ‘yardıma devam’ dedi.
AJANS65 TV – Filistinli grupların Hamas’ın silahlı kanadı el Kassam Tugayları’nın öncülüğünde İsrail’e yönelik başlattıkları saldırının ardından Avrupa Birliği’nin (AB) önce Filistin’e yardımları dondurması ardından vazgeçmesi tartışma yarattı. Almanya ve Avusturya’nın Filistin’e yönelik ‘kalkınma yardımlarını’ askıya alması üzerine Fransa, Belçika ve İspanya yardımların süreceğini açıkladı. İngiltere’de benzer bir açıklamayla Filistin’e yönelik yardımların süreceğini duyurdu.
AA’nın aktardığına göre Almanya Kalkınma Bakanlığı, Filistin’e yapılan ödemelerin “kapsamlı olarak gözden geçirildiğini ve geçici olarak durdurulduğunu” açıkladı. Kalkınma Bakanı Svenja Schulze, “Bu zor zamanda İsrail ile tam dayanışma içindeyiz. Filistin topraklarındaki halka verdiğimiz desteğin barışa hizmet etmesi konusunda her zaman hassas olduk. Ancak İsrail’e yönelik bu saldırılar korkunç bir dönüm noktasıdır. Bu nedenle Filistin topraklarına yönelik tüm taahhüdümüzü gözden geçireceğiz” ifadelerini kullandı.
BAERBOCK: İNSANİ YARDIMLAR SÜRMELİ
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise n-TV’ye yaptığı açıklamada, Filistin topraklarında insani yardımın sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Baerbock, Almanya’nın hiçbir terörist grubu finanse etmediğini ve Filistin yönetimine doğrudan ödeme yapılmaması için BM ve STK’lerle işbirliği yaptığını vurguladı. Almanya Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael Roth da Filistin topraklarında insani yardımın sürdürülmesini istedi.
Almanya Dışişleri Bakanlığı, bugüne kadar 73 milyon euro’luk insani yardımda bulunmuştu. Almanya’nın gönderdiği tutarın büyük çoğunluğu uluslararası sivil toplum örgütleri ve Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla gıda yardımı ve sağlık hizmetleri için kullanılıyor. Almanya Kalkınma Bakanlığı ise bu yıl ve gelecek yıl için Filistin topraklarına yönelik ikili kalkınma işbirliği için yaklaşık 125 milyon euro taahhüt etmişti.
AVUSTURYA DA YARDIMI DURDURDU
Avusturya da yardımları durduran ülkelerden oldu. Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, toplam 19 milyon euro’luk yardım projelerini askıya aldıklarını söyledi. Schallenberg, ORF radyosuna, “İşler eskisi gibi olamaz. Bu nedenle kalkınma işbirliği kapsamındaki tüm ödemeleri şu an için donduruyoruz” dedi.
FRANSA, AB’NİN YARDIMLARININ DEVAMINI İSTİYOR
Almanya ve Avusturya’nın açıklamalarının ardından birçok ülke de yardımların durdurulmasına karşı çıktı. Fransa Dışişleri Bakanlığından BFMTV’ye yapılan açıklamada, Fransa’nın AB’nin Filistin’e yönelik yardımların askıya alınmasına karşı çıktığı belirtildi. Açıklamada, “Filistin halkına doğrudan fayda sağlayan yardımların askıya alınmasından yana değiliz ve bunu dün AB Komisyonuna belirttik” ifadesine yer verildi. Su, sağlık, gıda güvenliği ve eğitim alanlarında Filistin halkını desteklemek amacıyla özellikle BM aracılığıyla yapılan yardımların Filistin halkının doğrudan ihtiyaçlarını kapsadığının altı çizilen açıklamada, bu yardımların Fransa’nın taahhütleriyle tutarlı olduğu vurgulandı.
İSPANYA: YARDIMA DEVAM
İspanya da AB’nin Filistin’in kalkınmasına yönelik mali yardımlarının durdurulmasına karşı olan ülkelerden. Resmi bir açıklama olmasa da hükümet kaynaklarına dayandırılarak resmi haber ajansı EFE dahil bazı basın organlarında, hükümetin AB’nin yardımı durdurma kararıyla ile hemfikir olmadığıyla ilgili haberler yayımlandı. İspanya, konunun bugün video konferansla yapılacak AB Dışişleri Bakanları Toplantısında gündeme alınmasını istedi.
BELÇİKA: İNSANİ YARDIM SÜRECEK
Belçika da Filistin’e insani yardımları sürdüreceğini açıkladı. Belçika Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez, Belçika radyosu Radio 1’e yaptığı açıklamada, Filistin’deki durumu yakından takip ettiklerini, yardımların sürmesini amaçladıklarını, diğer AB üyeleriyle istişare içinde tutum belirleyeceklerini söyledi. Gennez, Belçika’nın Filistin’de herhangi bir makama doğrudan yardım sağlamadığını, yardımların yerel ortaklar aracılığıyla ihtiyaç sahibi halka yapıldığını bildirdi. Belçika, gelecek 5 yıl için Filistin’e 70 milyon euro yardım taahhüdünde bulunmuştu.
İNGİLTERE YARDIMI DURDURMAYACAK
AB üyesi olmayan İngiltere’nin de yardımı kesme gibi bir niyeti bulunmuyor. İngiliz basınında yer alan haberlere göre, hükümetten bir kaynak, BM aracılığıyla Filistin’e verilen milyonlarca dolarlık dış yardımı sona erdirme planlarının olmadığını belirtti. Ancak İngiltere’yi Avrupalı muadilleriyle aynı çizgiye getirmek için ödemelerin gözden geçirilebileceğini öne sürdü.
İRLANDA AB’NİN İLK KARARINA KARŞI ÇIKTI
İrlanda da AB Komisyonu’nun 691 milyon euro’dan fazla yardımı incelemeye alma kararını reddeden ülkeler arasında yer aldı. İrlanda Dışişleri Bakanlığından bir sözcü, AB Komisyonunun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi’nin tek taraflı kararının “yasal dayanağı olmadığını” belirterek, “yardımın askıya alınmasını desteklemediklerini” söyledi. Sözcü, AB Komisyonu’ndan bu karara dayanak olacak yasal zemini izah etmesini istediklerinin altını çizdi.
AB’NİN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALARI VE GERİ ADIMI
AB, Filistinli grupların İsrail’e saldırısından sonra Filistin’e yönelik yardımlarla ilgili dün çelişkili açıklamalar yapmıştı. Önce AB Komisyonu Üyesi Oliver Varhelyi, sosyal medya platformu X’te, Hamas’ın İsrail’e saldırıları gerekçesiyle Filistinlilere yönelik toplam 691 milyon euro’luk tüm kalkınma yardımlarını gözden geçirme, tüm ödemeleri dondurma kararı aldıklarını açıklamıştı. Ardından AB Komisyonunun insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, yine X platformundan, “AB’nin, ihtiyaç sahibi Filistinlilere insani yardımları gerek duyulduğu sürece devam edecek” açıklamasında bulundu.
‘ÖDEMELER ASKIYA ALINMAYACAK’
Kısa süre sonra AB Komisyonu, Filistin’e mali yardımlar hakkında resmi açıklama da yayımladı ve Filistin’e yönelik yardımlarını acilen gözden geçirmeye başladığı vurgulandı. Komisyon, İncelemenin Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları (ECHO) kapsamında sağlanan insani yardımları kapsamadığının altını çizdi ve “Bu arada herhangi bir ödeme öngörülmediği için ödemeler askıya alınmayacaktır” ifadelerini kullandı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de vadesi gelen ödemelerin askıya alınmayacağını söyledi. Borrell, “Tüm Filistin halkını cezalandıracak biçimde ödemelerin askıya alınması, AB’nin bölgedeki çıkarlarına zarar verecek ve teröristleri daha da cesaretlendirecektir” ifadesini kullandı.
Dış Haberler
Zelensky, Ukrayna’dan Sürgün mü Ediliyor?

Ukrayna-Rusya savaşında her iki tarafın genelkurmay başkanlarının devreye girdiği ikili görüşmelerin devam ettiği, çözülmesi gereken çok sayıda sorun olmasına rağmen, onurlu bir barış için mesafe katedildiği belirtiliyor. Tüm bunların batının dışlanarak yapıldığı belirtiliyor. Ortaya atılan bir diğer iddia ise Zelensky’nin Karayip adalarına gönderileceği iddiasıdır.
AJANS65 TV – NATO’ya katılacağı gerekçesi ile Rusya’nın işgaline uyğrayan Ukrayna’da savaş gittikçe derinleşirken, çıkmaz da savaş ile birlikte derinleşiyor. Rusya, Ukrayna’yı tamamen işgal edemezken, Ukrayna da Rusya’yı kendi topraklarından atamıyor. Her iki ülkenin de kaynakları gittikçe tükenirken, beklenen barışın gelmemesi, savaşı daha da çıkmaza sokuyor.
Devlet Başkanı Zelenskiy bu hafta Ukrayna’nın karşı taarruzunun “istenen sonuçları elde edemediğini” ve Kiev’in şu anda Rusya ile çatışmada “yeni bir aşamaya” geçtiğini itiraf etti.
HER İKİ TARAFTAN ÜST DÜZEY GENERALLER DEVREDE
Bu arada, krizi “çıkmaz” olarak niteleyerek Zelenskiy’i kızdıran general Valery Zaluzhny, Başkan ve generalleri arasında Perşembe günü yapılan toplantıya katılmadı.
Sputnik Globalde yer alan değerlendirmede, Rusya ve Ukrayna’nın üst düzey generalleri, Ukrayna krizini yatıştırmayı amaçlayan gizli görüşmeler yapıyor ve Ukrayna Başkanı ile Biden yönetimi bu görüşmelerin dışında kalıyor.
Deneyimli araştırmacı gazeteci Seymour Hersh’ün ABD’li kaynaklara dayandırdığı yeni bir rapora göre durum böyle.
Hersh’e konuşan ve Ukrayna hükümetinde üst düzey diplomatik ve askeri konularda yılların deneyimine sahip ABD’li bir işadamı olan bir kaynağa göre, Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valery Zaluzhny’nin öncülük ettiği söylenen müzakerelerde hala çözülmesi gereken “pek çok soru” var.
SAVAŞ SUÇLARI KONUSU DA MASAYA YATIRILACAK
İkinci bir kaynağa göre bunlar arasında savaş suçluları konusunda ne yapılacağı, vatandaşlık, mühimmat imhası ve sınır ötesi ekonomi konularının yanı sıra “onurlu bir barış” sağlamak için yapılacak görüşmeler de yer alıyor.
Özel görüşmelerin Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ve Ukraynalı mevkidaşı Valery Zaluzhny tarafından yürütüldüğü bildiriliyor,
Hersh’e göre Moskova, görüşmeler sona erdiğinde mevcut kontrol hatlarına dayalı bir anlaşmayı düşünebilir ve kaynaklarının iddiasına göre Rusya, ittifak askerlerinin ülke topraklarına girmesine izin verilmediği sürece Ukrayna’nın NATO’ya katılmasına “itiraz etmeyecektir”.
Hersh’ün kaynakları ayrıca Zaluzhny’nin geçen ay Economist dergisine verdiği bomba röportaj ve makalenin tesadüf olmadığını, Zelensky’ye bir “mesaj” olduğunu söyledi: “savaş bitti ve [Ukraynalılar] çıkmak istiyor.”
Zelenskiy’e “askerden askere sorunun” “onunla ya da onsuz” çözülebileceği ve “Karayipler’e seyahatinin” ayarlanabileceği bildirildi. (HABER MERKEZİ)
Dış Haberler
ABD Dış Siyasetinin ‘Mimarı’ Hayatını Kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri’nin en tartışmalı ve etkili dışişleri bakanlarından olan ve dış siyasetinin mimarı olarak değerlendirilen Henry Kissinger, 100 yaşında hayatını kaybetti.
AJANS65 TV – Nazi katliamından kaçarak ABD’ye yerleşen, sonrasında ABD dış siyasetinde ciddi bir ağırlığı bulunan Henry Kissenger hayatını kaybetti. Siyasi danışmanlık şirketi Kissinger Associates’ten yapılan açıklamada, eski diplomatın Connecticut’taki evinde öldüğü belirtildi.
Kissinger uzun yıllar süren siyasi kariyerinde ABD dış politikasında bazıları tartışmalı, kilit roller oynamıştı.
Kissenger Eylül 1973-Ocak 1977 arasında, Richard Nixon ve Gerald Ford’un başkanlıkları döneminde ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.
Kissinger ayrıca birçok şirketin yönetim kurulunda görev aldı ve 22 kitap yazdı.
Kissinger geçen Mayıs ayında 100 yaşına basmıştı ancak aktif yaşamıyla dikkat çekiyordu. Temmuz ayında Pekin’e giderek Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’le görüştü.
Kissinger’ın eski özel asistanı ve ABD’nin eski Çin Büyükelçisi Winston Lord Kissinger’ın ölümünü “Amerika ulusal çıkarları için çok önemli bir şahsiyeti kaybetti” diyerek duyurdu.
HENRY KİSSİNGER KİMDİR?
Henry Kissinger 27 Mayıs 1923 tarihinde Fürth, Bavyera, Almanya’da dünyaya geldi.
ABD’li siyasetçi Henry Kissinger, 22 Eylül 1973 – 20 Ocak 1977 yılları arasında 56. ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.
Almanya’nın köklü kulüplerinden SpVgg Greuther Fürth’te futbol oynayan Kissinger, Nazi zulmünden kaçmak için ailesiyle birlikte 1938 senesinde New York’a taşınmak zorunda kaldı.
Manhattan’da bulunan George Washington Lisesi’nden 1940 senesinde mezun oldu. Lise mezuniyetinin ardından muhasebe eğitimi için New York City Koleji’ne gitti.
19 Haziran 1943 tarihinde ABD vatandaşlığına kabul edildi.
II. Dünya savaşı sırasında ABD ordusunda hizmet verdi. Askerlik vazifesi bittikten sonra ABD Avrupa Komutanlığı İstihbarat Okulu’nda öğretmenlik yaptı.
ABD’ye döndükten sonra Harvard Üniversitesi’nden eğitim bursu kazanan Kissinger, Uluslar Arası İlişkiler bölümünde öğrenim gördü, 1952 yılında mezun oldu. 1954 yılında doktora yaptı,
NÖBEL BARIŞ ÖDÜLÜ KAZANDI
1952-1969 yılları arasında Harvard Üniversitesi Uluslararası Seminer Direktörü oldu. 1961-68 yılları arasında ABD başkanları John F. Kennedy ve Lyndon B. Johnson’un özel danışmanı olarak görev yaptı. Onlardan sonra gelen Başkan Richard Nixon onu Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak hizmete atadı.
1983 senesinde dönemin başkanı Ronald Reagan tarafından ABD’nin orta Amerika’ya yönelik politikasını geliştirmek için oluşturulan federasyon heyetinin başına getirildi.
George W. Bush’da Henry Kissenger’ı 11 Eylül saldırısının sebeplerini araştırmakla görevlendirilen kurulun başına geçirdi.
1969-75 yılları arasında başkanın ulusal güvenlik danışmanlığı görevini yapan Kissinger, Vietnamlı diplomatlarla uzlaşma sağlayarak ateşkes sağlanmasına büyük katkı sağladı. Bu sebeple 1973 senesinde Nobel Barış Ödülü kazandı.
Kamboçya’da gizli bombardımanlar ve Güney Amerika’daki ölüm saçan askeri rejimlere destek vermek gibi ABD dış politikasının en eleştirilen hamlelerinden bazılarına dahil olmuş bu kişiye ödül verilmesi, epey eleştiri topladı.
Dünyanın Soğuk Savaş’ta olduğu bu dönemde Kissinger, Sovyetler Birliği ile rekabeti insan haklarının önüne koymakla ve Şili’deki Augusto Pinochet rejimi gibi, dünyadaki baskıcı rejimleri desteklemekle eleştirildi. (HABER MERKEZİ)
Dış Haberler
Anti Semitizmle Suçlanan Elon Musk İsrail’e Gitti

İsrail-Hamas arasında ‘İnsani Ateşkes’ devam ederken, dünyaca ünlü milyarder Elon Musk İsrail’e gitti. Musk’ın, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşeceği ifade edildi.
AJANS65 TV – Dünyaca ünlü dolar milyarderi, Tesla ve Space X şirketlerinin sahibi iş insanı Elon Musk’ın Tel Aviv’e gittiği aktarıldı. İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesinde yazan havacılık uzmanı Avi Scharf, Musk’ın uçağının sabah iniş yaptığını paylaştı. Gazze’yi ziyaret edeceği belirtilen Musk’ın, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz haftalarda Musk, X sosyal medya platformu hesabından, sahibi olduğu Starlink uydu internet sistemi firmasının Gazze’deki tanınmış uluslararası yardım kuruluşlarına bağlantı hizmeti sunacağını duyurmuştu. Milyarder iş insanı, X’te ‘antisemitik söylemlere izin verdiği’ suçlamasıyla da karşı karşıya. Eleştirilerin yöneltildiği Musk salı günü yaptığı açıklamada, X’in Gazze’deki savaşla ilgili reklam ve aboneliklerden elde edilen tüm geliri İsrail’deki hastanelere ve Gazze’de faaliyet gösteren bir insani yardım kuruluşuna bağışlayacağını açıklamıştı.
Netanyahu ile Musk, 18 Eylül’de ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir araya gelmişti. (HABER MERKEZİ)
Dış Haberler
‘Kızılhaç 13 İsrailli ve 5 Yabancıyı Teslim Aldı’

İsrail-Hamas savaşında rehine takası devam ediyor. Mısır medyasının aktardığına göre İsrail ve Filistin arasında rehine takasının üçüncüsünün başladığını duyurdu. habere göre, Kızılhaç, 13 İsrailli ve beş yabancıyı teslim aldı.
AJANS65 TV – İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 günlüğüne verilen insani aranın üçüncü gününde rehine takası başladı.
Mısır Basın Enformasyon Kurumu Başkanı Ziya Raşvan, kurumun internet sitesinde yayımlanan açıklamasında esir takasının yanı sıra Gazze’ye gönderilen yardım tırları ile Mısır’a getirilen yaralılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
‘3. GÜN SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE TAMAMLANDI’
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına verilen insani aranın üçüncü gününün “sorunsuz bir şekilde” geçtiğini belirten Raşvan, “Taraflar (Hamas-İsrail) arasında bugün yapılması planlanan takas kapsamında serbest bırakılacak 13 İsrailli ve İsrail hapishanelerinde tutulan 39 Filistinliyi kapsayan isim listesini teslim aldık.” ifadelerini kullandı.
İNSANİ YARDIM GAZZE’YE ULAŞABİLECEK Mİ?
Mısır’ın insani yardımların Gazze’ye ulaştırılmasına yönelik çabalarını sürdürdüğünü kaydeden Raşvan, “2’si yakıt ve 2’si doğal gaz tankeri olmak üzere bugün toplamda 120 tırın Gazze’ye giriş yaptığını, Birleşmiş Milletler (BM) ve Filistin Kızılayı ile koordinasyon için Gazze’nin kuzeyine gideceği” bilgisini paylaştı.
Raşvan, Gazze’ye gönderilen toplam insani yardıma ilişkin, “25 Kasım’a kadar 2 bin 675 ton tıbbi malzeme, 9 bin 621 ton gıda, 7 bin 47 ton su, 82 çadır ve bin 992 diğer insani yardım malzemesinin Gazze Şeridi’ne giriş yaptığı” bilgisini verdi.
Ayrıca, 25 Kasım’a kadar Gazze Şeridi’ne 788 ton yakıt gönderildiğini belirten Raşvan, şu anda kadar Gazze’ye giriş yapan insani yardım yüklü toplam tır sayısının 2 bin 56’ye ulaştığını bildirdi.
Raşvan, şu ana kadar tedavi edilmek üzere 353 yaralı Filistinli ile 292 refakatçinin Mısır’a geçtiğini, 8 bin 514 yabancı uyruklu ile 1256 Mısır vatandaşının da Gazze’den tahliye edildiğini aktardı.
İSRAİL ORSUNUDAN AÇIKLAMA
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki 14 İsrailli ve 3 yabancı uyruklu esir Hamas tarafından Kızılhaç’a teslim edildi” dendi.
Hamas, 1 Rus vatandaşını serbest bıraktığını duyurmuştu. Hamas’tan yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çabaları ve Moskova’nın Filistin davasına destek veren pozisyonuna karşılık Rusya vatandaşı bir rehinenin bırakıldığı belirtilmişti.
İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün insani ara verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00’de (TSİ 08.00) uygulamaya girmişti.
Uzlaşıya göre Hamas’ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlanmıştı.
Şu ana kadar abluka altındaki Gazze Şeridi’nden 26 İsrailli esir ve İsrail hapishanelerinde tutuklu 78 Filistinli serbest bırakıldı. (HABER MERKEZİ)
Dış Haberler
Le Figaro: Netanyahu Suikast Düzenlememe Sözü Verdi

Ağır bir şekilde devam eden İsrail-Hamas savaşında geçici ateşkesi ve esir takası anlaşmasının arabulucusu Katar’ın topraklarındaki Hamas liderlerine suikast düzenlenmemesi şartını İsrail’e kabul ettirdiği ileri sürüldü.
AJANS65 TV– Fransız gazetesi Le Figaro’dan Georges Malbrunot, kaynaklarına dayanarak, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun İsrail’in Katar’da yaşayan Hamas liderlerine karşı eyleme geçmeyeceği konusunda Katar’a söz verdiğini duyurdu.
Habere göre İsrail-Hamas geçici ateşkesi ve esir takası meselesinde arabulucu rolünü üstlenmeden birkaç hafta önce İsrail’e önkoşulunu sunan Katar, İsrail’den dış istihbarat servisi Mossad’ın ülkede suikast düzenlemeyeceğine dair güvence aldı.
ÜST DÜZEY HAMAS YETKİLİLERİNE SUİKAST EMRİ VERMİŞTİ
Ayrıntıları bilen bir kaynağa göre Netanyahu, Mossad’a, üst düzey Hamas yetkililerine suikast düzenleme emrini vereli çok oldu.
BASIN TOPLANTISINDA AÇIKLADI
Netanyahu, çarşamba günü Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Bakan Benny Gantz ile birlikte düzenlediği basın toplantısında da, Mossad’a, Hamas liderlerine karşı harekete geçme talimatı verdiğini açıkça belirtti.
‘ANLAŞMADA DOKUNULMAZLIK YOK’
İsrail’in sağcı lideri, “Anlaşmada ateşkes halinde -her kim olursa olsun- Hamas liderlerine karşı eylem yapılmaması yönünde bir taahhüt bulunmadığını” iddia etti.
Bunun üzerine ateşkes anlaşmasında Hamas liderlerine dokunulmazlık tanıyan bir madde olup olmadığı sorusu karşısında, Netanyahu “böyle bir maddenin bulunmadığını” söyledi.
‘HEPSİ ÖLÜ ADAM’
Gallant da üst düzey Hamas yetkililerine, özellikle İsmail Haniye ve Halid Meşal’e değinerek, “Onlar dünyanın her yerinde ödünç alınmış bir zamanda yaşıyorlar; hepsi ölü adam” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)
Dış Haberler
İsrail-Hamas Ateşkesi Uzayabilir mi? Mısır Açıkladı

Hamas’ın saldırılarına çok sert karşılık veren İsrail, adeta Gazze’yi yerle bir etti. Son derece kanlı geçen İsrail saldırıları sonrasında hayata geçen geçici ateşkesin 2. gününde esir takasının 2. aşaması beklenirken Mısır, birkaç günlük uzatma için hem İsrail hem Hamas’tan olumlu sinyal alındığını duyurdu.
AJANS65 TV – Mısır, Gazze’deki dört günlük geçici ateşkesin bir veya iki gün daha uzatılabileceği konusunda tüm taraflardan olumlu sinyaller aldığını söyledi.
Mısır Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Bilgi Servisi (SIS) Başkanı Ziya Raşvan, Kahire’nin dört günlük ateşkesin uzatılması konusunda anlaşmaya varmak için tüm taraflarla kapsamlı görüşmeler yaptığını belirtti.
Raşvan “Bu da Gazze’deki rehineler ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerden daha fazlasının bırakılması anlamına geliyor” dedi. (Reuters)
-
Bölgeden Haberler7 gün önce
Van’da Kürtçe ve İngilizce Dil Eğitimi İçin Akademy Kapılarını Açtı
-
Manşet6 gün önce
ÖZEL HABER… HEDEP’te Aday Adaylık Ücreti Ne kadar Olacak?
-
Manşet2 gün önce
Nasrallah’ın Erdoğan Konulu Karikatürü Tartışma Yarattı
-
Genel3 gün önce
Seçil Erzan’ı Tehdit Ettiler, Boş Arazide Video Çektirdiler
-
Emek & Ekonomi4 gün önce
İkinci El Araçlardan En Çok Hangilerinin Fiyatı Düştü?