Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, “En son yapılan bilimsel çalışmalara göre 7 ve daha büyük bir depremin başta İstanbul olmak üzere Marmara Denizi çevresindeki 7 ili ve 50 ilçeyi etkileme oranı, 2016-2030 yılı arası yüzde 50 ve oldukça yüksek” dedi.
Jeofizik mühendisi deprem bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Marmara Denizi'nin içinden geçen Kuzey Marmara fayının, tüm Marmara'yı etkileyecek bir deprem yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
DHA’nın haberine göre, Trakya Belediyeler Birliği, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, 'deprem çalıştayı' düzenledi. Burada bir konuşma yapan Eyidoğan olası Marmara depremi riskinin yükseldiğine dikkat çekti.
Deprem tehlikesinin İstanbul’la sınırlı olmadığına dikkat çeken Eyidoğan, “İstanbul deprem açısından ne kadar tehlikedeyse Tekirdağ'da aynı durumda, Çanakkale'de, Balıkesir'de, Bursa kıyıları da, Yalova da, Kocaeli de. Dolayısıyla Marmara depreminden bahsediyoruz. Tabi bahsettiğimiz bizi korkutan ya da endişelendiren önümüzdeki 20 yılda harekete geçme olasılığı yüksek olan bir fay, denizden geçiyor” dedi.
Marmara Denizi çevresindeki iller için deprem riski olasılığının yükseldiğini aktaran Haluk Eyidoğan, şunları ifade etti:
“Bugüne kadar yapılan jeolojik, jeofizik ve sismolojik çalışmalar denizde ve karada yapılan çalışmalar, özellikle denizin içinde yapılan çalışmalar Marmara Denizi'nin tabanında Kuzey Marmara fayının, bu fay Tekirdağ ve İstanbul kıyılarına 15-20 kilometre uzaklıkta bir fay hattıdır. Bunun üzerine 7 ve daha büyük bir depremin olma olasılığı 2016'dan 2030 yılına kadar yüzde 50. En son yapılan bilimsel çalışmalara göre, 7 ve daha büyük bir depremin başta İstanbul olmak üzere Marmara Denizi çevresindeki 7 ili ve 50 ilçeyi etkileme oranı, 2016 - 2030 yılı arası yüzde 50 ve oldukça yüksek.”