Ukrayna savaşı Rusya’yı etkilemeye devam ediyor. Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Başkanı Vyacheslav Volodin, Ukrayna'da savaşın başladığı Şubat ayından bu yana ülkeyi terk edenlere daha yüksek vergi uygulanmasını öngören bir yasa hazırladığı içinde olduklarını belirtti.

Ajans65 TV

Rusya - Duma başkanı Volodin’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımdı, "Neden kaçtıkları tamamen anlaşılabilir. Hata yaptıklarını anlayanlar çoktan geri döndü. Geri kalanlar ise şunu anlamalı: Toplumun büyük çoğunluğu onların eylemlerini desteklemiyor ve ülkelerine, akrabalarına ve arkadaşlarına ihanet ettiklerine inanıyor" şeklinde yazdı.

‘Ayrıcalıkları iptal edilecek, yüksek vergilere tabi tutulacaklar’

Paylaştığı mesajda Volodin şu ifadelere yer verdi: “Bu nedenle Rusya Federasyonu'nu terk edenlere yönelik ayrıcalıkları iptal etmek ve onlar için yükseltilmiş bir vergi oranı getirmenin doğru olduğu olandır. Bu amaçla yasalarda uygun değişiklikler üzerinde çalışıyoruz.”

Beyin göçü endişesi artıyor

Öncesinden, Dijital Kalkınma Bakanı Maksut Çadayev'in, "Toplamda 100 bin kadar bilgi teknolojileri uzmanı yurt dışında" şeklinde bir açıklama yapmış bu da yüksek nitelikli ve uzun vadeli personel gerektiren yüksek teknoloji sektöründe iş gücü açığı yaratabilecek beyin göçü endişelerini artırmıştı.

Rusya'nın %13 oranındaki kişisel gelir vergisi, yurt içindeki işverenler tarafından otomatik olarak kesiliyor. Rusya Federal Vergi Servisi'ne göre, yurtdışında çalışan ve Rusya'da vergi mükellefi olan Rusların vergiyi bağımsız olarak ödemeleri gerekiyor.

‘Eylül ayında 300 bin kişi savaşa çağrıldı’

Rusya’da kimi yerel basın organlarına göre eylül ayında kısmi bir seferberlik ile 300 bin kadar kişinin savaşa çağrıldığını, bunun sonucunda da 70 bin kadar kişinin ülkeden kaçtığını belirtmişti. Hükümet yetkilileri o dönemde bu rakamı reddetmişti.

Editör: İdris YILMAZ