Okulların ilk yarıyıl tatili ile birlikte yaşanan sorunlar da bir kez daha gündeme geldi. Yaşanan sorunlara ilişkin Eğitim Sen kapsamlı bir rapor hazırlayarak kamuoyuna sundu. Çarpıcı bilgilerin yer aldığı raporda sorunlar maddeler halinde sıralandı.

AJANS65 TV - 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılının ilk yarıyıl tatilinin başlaması ile birlikte eğitimde yaşanan sorun ve sıkıntılar da raporlaştırılarak kamuoyuna sunuldu. Eğitim Sen Genel Merkezi tarafından hazırlanan raporda ülke genelinde eğitimde yaşanan sorunlar raporlaştırıldı.

Hazırlanan raporda, 2023/24 eğitim-öğretim yılının ilk yarısının 19 Ocak Cuma günü sona ereceğine ve iki haftalık yarıyıl tatilinin başlayacağına dikkat çekilerek, “MEB’in örgün eğitim istatistiklerine göre Türkiye’de örgün eğitimde (resmi + özel) 17,5 milyon öğrenci bulunmaktadır. Toplam 75 bin 19 eğitim kurumu/okulu içinde devlete ait kurum/okul sayısı 60 bin 734 (yüzde 81) iken, özel okulların sayısı 14 bin 281 (yüzde 19) dir. Devlet okullarında okuyan öğrenci sayısı 15 milyon 887 bin 296 (yüzde 80), özel okullarda okuyan öğrenci sayısı 1 milyon 578 bin 233 (yüzde 8); Açık öğretimde okuyan öğrenci sayısı ise 2 milyon 346 bin 654 (yüzde 12)’dir” bilgilerine yer verildi.

Raporun devamında, Türkiye çapında devlet ve özel okullarda toplam 1 milyon 139 bin 673 öğretmenin görev yaptığını,  2022/23 eğitim öğretim yılı sonu itibariyle devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin sayısının 974 bin; özel okullarda çalışan öğretmenlerin sayısı 132 bin civarında olduğunu, 14 Mayıs 2023 seçimleri öncesinde atamaları yapılan ve 1 Eylül’de göreve başlatılan 45 bin öğretmenin de eklendiğinde, devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin sayısı 1 milyon 19 bine ulaştığına dikkat çekildi.

2023/2024 eğitim öğretim yılının ilk yarısında sözleşmeli istihdam edilen öğretmen sayısının ise 50 bin 182 olduğunu, devlet okullarında ek ders karşılığı çalıştırılan ve tamamı asgari ücretin altında ücret alan ücretli öğretmenlerin sayısının da 90 bine yakın olduğu bilgisi paylaşıldı.

Van'da Sokak Hayvanlarına Yönelik Yasa Tasarısına Tepki Van'da Sokak Hayvanlarına Yönelik Yasa Tasarısına Tepki

Raporda ayrıca şu bilgilere yer verildi:

“Türkiye’de yıllardır çok ağır çalışma koşulları altında ve özveriyle görev yapan eğitim emekçilerinin yaşam koşulları giderek ağırlaşırken, boş kadro olmasına rağmen, uzunca bir süredir eğitim kurumlarına genel idari hizmetler, teknik personel ve yardımcı hizmetler sınıfında memur alımı yapılmamaktadır. Bu durum okullarda ‘dışarıdan hizmet satın alma’ yöntemi ile taşeron çalıştırma uygulamalarının artmasına neden olmuştur.  Devlet okullarının üçte ikisinde kadrolu yardımcı yardımcı hizmetli bulunmamakta, okullarda yardımcı hizmetlerin büyük bölümü İŞKUR’un 9 aylık sürelerle istihdam edilen Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) personeli ya da geçici personel istihdamı üzerinden yapılmaktadır.”

EĞİTİM SEN TARAFINDAN HAZIRLANAN RAPORUN TAMAMI AŞAĞIDADIR:

Editör: İdris YILMAZ